Curtea Supremă americană dă câștig de cauză pentru Google Books

259

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins trimiterea în judecată a companiei Google, acuzată de Authors Guild că ar încălca drepturile de autor scanând cărţi și punându-le la dispoziţia publicului prin intermediul Google Books.

Uniunea a cerut Curţii să revizuiască o decizie anterioară a judecătorilor, care favoriza Google prin ceea ce Uniunea a numit „o expansiune juridică fără precedent a principiului fair-use”.

În centrul disputei se află o decizie emisă în luna iunie de către cea de-a doua Curte Federală de Apel a SUA, potrivit căreia scanarea cărţilor este legală, chiar și în absenţa drepturilor de autor. Iniţial, Authors Guild a dat în judecată Google, pe motiv că rezultatele căutărilor Google care ridică în rank cuvinte conţinute de anumite cărţi scanate încalcă dreptul de autor al editorului, chiar dacă motorul de căutare arată doar câteva secţiuni din lucrarea respectivă. Scriitorii au acuzat și că fragmentele selecţionate de Google Books reprezintă un substitut gratuit pentru munca lor și că, prin aceasta, Google le încalcă și „drepturile derivate”, pe care le-ar putea obţine dacă Google ar intra pe piaţa „căutărilor sub licenţă”.

Curtea Supremă a validat decizia Curţii Inferioare, ce respingea apelul Authors Guild. Astfel, Google Books nu va trebui nici să se închidă, nici să continue cerându-le bani utilizatorilor, ori solicitând permisiunea editorilor pentru a scana cărţi. Pe termen lung, scrie Ars Technica, această decizie ar putea cataliza proiecte de digitalizare pe scară largă.