De ce preţurile pentru tehnologia de imprimare 3D vor scădea drastic anul viitor

162

În februarie 2014, brevetele cheie pentru tehnologia avansată de imprimare 3D vor expira, susţine Duann Scott, de la compania de imprimare 3D Shapeways, notează The Atlantic. Acest lucru va conduce pe de-o parte la creşterea competiţiei pe această piaţă, iar pe de altă parte la o micşorare semnificativă a preţurilor.

Aceste brevete acoperă cea mai ieftină tehnologie de imprimare 3D care poartă numele de „sintetizare cu laser". Prin aceasta se pot produce bunuri ce pot fi vândute drept produse finite. O astfel de imprimantă 3D cu sintetizare cu laser poate costa chiar şi câteva zeci de mii de dolari.

Odată cu expirarea brevetelor, însă, va putea fi observată o scădere masivă a preţurilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul dispozitivelor de imprimare 3D mai vechi. Spre exemplu, înainte de expirarea certificatului, imprimantele de modelare prin depunere de topitură (FDM) costau 14.000 de dolari, dar la câţiva ani de la încetarea valabilităţii, aceste dispozitive au ajuns să valoreze aproximativ 300 de dolari, susţine Scott. Mai mult, numărul imprimantelor FDM de pe piaţă s-a înmulţit semnificativ, ajungând la câteva sute.

În prezent, una dintre problemele cu care se confruntă cei care vor să cumpere imprimante 3D este numărul mic de dispozitive de pe piaţă. Scott spune că, de exemplu, 3D Systems, compania de la care Shapeways achiziţionează dispozitivele, are o listă de aşteptare lungă, de până la 18 luni, pentru imprimantele 3D.