Diabetul, conectat cu un risc sporit de dizabilitate fizică

170

Persoanele în vârstă care au diabet au un risc cu 50, până la 80% mai mare de a dezvolta dizabilităţi fizice, decât cei care nu suferă de această boală, arată un studiu australian publicat în jurnalul Lancet Diabetes & Endocrinology, informează BBC.

Deşi cercetătorii nu au găsit o legătură clară între diabet şi dezvoltarea dizabilităţilor, ei cred că de-a lungul timpului pot apărea probleme ale muşchilor din cauza nivelului ridicat al zahărului din sânge. De asemenea, coordonatorii studiului, dr. Anna Peeters şi dr. Evelyn Wong de la Institutul pentru Diabet şi Cardiologie Baker IDI din Melbourne susţin că şi afecţiunile care pot apărea pe fondul diabetului, precum bolile de inimă, bolile rinichiului sau atacurile cerebrale, ar putea conduce la apariţia dizabilităţilor fizice.

Pe lângă aceste complicaţii, directorul de cercetare de la organizaţia de caritate Diabetes UK, dr. Matthew Hobbs, notează că nivelul ridicat de zahăr în sânge poate conduce şi la amputare sau orbire. El atrage atenţia asupra importanţei adoptării unui stil de viaţă sănătos, cu o alimentaţie echilibrată şi exerciţii fizice pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Aceste dizabilităţi i-ar putea împiedica pe bolnavi să efectueze diverse activităţi, de la a mânca sau a se spăla şi până la a se putea mişca.

Cercetarea a analizat 26 de studii realizate anterior, la care au participat mii de persoane din toată lumea. Deşi nu este precizată o distincţie între tipurile de diabet 1 şi 2, cei mai mulţi dintre participanţi aveau vârste de peste 65 de ani, care cel mai probabil sufereau de diabet de tipul 2.