Costul bolilor psihice ameninţă să „copleșească” sistemele de sănătate

83

Bolile mintale ale momentului - demenţa, depresia și dependenţa - ameninţă să „copleșească" financiar sistemele de sănătate publică, dacă nu se decide o creștere a investiţiilor în cercetare, declară autorii unui studiu publicat în Jurnalul de Fiziofarmacologie, citat de Reuters.

Bolile mintale ale momentului – demenţa, depresia și dependenţa – ameninţă să „copleșească" financiar sistemele de sănătate publică, dacă nu se decide o creștere a investiţiilor în cercetare, declară autorii unui studiu publicat în Jurnalul de Fiziofarmacologie, citat de Reuters.

În fiecare an, în Marea Britanie, peste 172 de miliarde de dolari de la bugetul de sănătate iau drumul cheltuielilor legate de bolile psihice. „Niciun grup de boli cronice nu costă, la nivel mondial, atât de mult cât costă bolile psihice", a declarat Barbara Sahakian, profesor la Universitatea Cambridge și președinte al Asociaţiei Britanice de Fiziofarmacologie.

Sahakian le-a mai spus reporterilor că, dacă nu se iau măsuri, societatea globală va fi copleșită de numărul celor care suferă de tulburări psihice. Și că, deja, o treime din populaţia adultă suferă de o formă sau alta de tulburare psihică.

Între bolile diagnosticate în Marea Britanie, 8 milioane de cazuri reprezintă diagnostice de anxietate, și aproape 4 milioane sunt tulburări ale dispoziţiei (precum depresia și tulburarea bipolară).

David Nutt, profesor de nerurofiziofarmacologie la Imperial College din Londra a subliniat existenţa unei „diferenţe enorme între nivelul de investiţie în cercetare și nivelul de răspândire a tulburărilor".

Un studiu din 2011 arăta că, la nivelul Europei, costul total al bolilor psihice a atins aproape 1 trilion de dolari.

Niciun articol afișat