Deşi e paralizată, a scris o carte folosindu-şi ochii

81

Darla Burns, o femeie din Iowa, suferă de o boală cruntă care a lăsat-o paralizată complet. Însă această dizabilitate nu a oprit-o să scrie un volum în care îşi povesteşte experienţele pe care le-a trăit în aceşti ultimi ani, de când a dezvoltat boala care o împiedică să se mai mişte.

Darla Burns suferă de mai bine de şase ani de scleroză laterală amiotrofică (ALS), boală cunoscută şi sub denumirile de Boala Charcot sau Boala Lou Gehrig.

Ideea de a scrie o carte i-a fost insuflată acesteia de către fiul său. Pentru că Darla nu îşi poate mişca braţele şi mâinile astfel încât să poată scrie, ea a folosit un computer special care îi permite să realizeze această acţiune doar folosindu-şi ochii, notează Huffington Post. Astfel, cuvintele sunt aşternute pe foaia de hârtie „virtuală” doar cu ajutorul unei priviri către litera sau combinaţia scurtă de litere pe care vrea să o scrie la un moment dat. Darla a reuşit să scrie cartea sa de memorii în doar câteva luni, povestind din experienţele sale de când suferă de ALS.

Ea foloseşte această tehnologie şi pentru a vorbi, întocmai precum faimosul Stephen Hawking care suferă de aceeaşi cruntă boală.

În descrierea cărţii Darlei Burns de pe Amazon, intitulată Riding Sideways: my journey with als, ea dezvăluie că neurologul care a consultat-o i-a spus că, în medie, pacienţii care suferă de această maladie mor într-o perioadă de 1-3 ani de la diagnosticare. Ea povesteşte despre cât de mult îi lipseşte această abilitate de a putea vorbi, fluiditatea discursului, capacitatea de a purta o conversaţie bazată pe reciprocitatea replicilor, dar şi de sentimentul pe care il oferea atingerea tastelor cu mâinile şi modul în care îşi putea aşterne gândurile cu ajutorul degetelor. Darla îşi exprimă, de asemenea, mulţumirea pentru faptul că există o tehnologie care îi poate permite încă să comunice şi să scrie.