Încălzirea globală evacuează sute de milioane de oameni

57

Sute de milioane de oameni sunt în pericolul de a trebui să îşi părăsească ţara, din cauza încălzirii globale, notează The Guardian.

Această ameninţare a fost enunţată de economistul şi expertul în schimbări climaterice, lordul Nicholas Stern, şeful Institutului de Cercetare a Schimbărilor Climatice Grantham. Anunţul său vine în urma transmiterii informaţiilor apărute săptămâna trecută, conform cărora concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a atins îngrijorătoarea valoare de 400 de părţi per milion (ppm). Acest lucru determină şi creşterea alarmantă a temperaturilor.

Schimbările climatice vor conduce la fenomene meteorologice perturbate, dar şi răspândirea zonelor de deşert, lucru care îi va determina pe oameni să găsească alte zone pentru a locui, susţine expertul. Fenomenul de migraţie ar putea naşte conflicte armate cu cei care locuiesc deja în acele zone. „Ar putea deveni o caracteristică permanentă a vieţii pe Pământ", susţine Stern.

Oamenii de ştiinţă au tras de nenumărate ori semnale de alarmă cu privire la efectele nocive ale creşterii nivelului de dioxid de carbon. Consecinţele catastrofale asupra planetei provocate de încălzirea climei se traduc prin micşorarea calotelor polare, care reduce, în acelaşi timp, cantitatea de căldură solară reflectată înapoi în spaţiu. În acelaşi timp, solurile permament îngheţate din Alaska, Canada şi Rusia s-ar putea dezgheţa, iar acest lucru va permite eliberarea gazelor cu efect de seră, printre care şi metanul. Fenomenul va conduce, inevitabil, la intensificarea procesului de încălzire globală.