OMS: noul coronavirus letal „se transmite de la om la om"

446

Noul coronavirus (NCoV) ar putea fi răspândit prin contact de la om la om, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) citată de BBC.

Informaţia vine în urma confirmării, de către Ministerului francez de Sănătate, a unui al doilea caz de contractare a acestui virus cu potenţial letal. Cel mai probabil, în acest caz, transmiterea s-a realizat de la o persoană la alta.

Observarea mai multor grupuri de oameni din diferite ţări a condus la ipoteza conform căreia un contact apropiat ar putea favoriza transmiterea acestui coronavirus de la om la om, susţine OMS. Cu toate acestea, nu există o dovadă clară că virusul are „capacitatea de a susţine transmiterea generalizată în comunităţi", se arată în declaraţia organizaţiei.

Coronavirusul NCoV cauzează probleme respiratorii, provocând pneumonie şi uneori insuficienţă renală. Încă din anul 2012, au fost semnalate în jur de 33 de cazuri de infecţie cu acest virus, în Europa şi în Orientul Mijlociu. Dintre acestea, 18 s-au soldat cu moartea pacienţilor infectaţi, arată cifrele enunţate de OMS.

Chiar dacă virusul are o putere mică de transmitere în prezent, şansele de a supravieţure sunt extrem de mici, notează EuroNews. Experţii medicali susţin că noul coronavirus este mult mai agresiv decât SARS (sindromul respirator acut sever) care, în 2003, a ucis aproximativ 800 de oameni.