Introducerea noii politici de confidenÅ£ialitate a produselor companiei Google a stârnit o serie de discuÅ£ii, care au avut în prin plan atât informaÅ£ii certe cât ÅŸi speculaÅ£ii.
Compania Google monitorizează de mult timp obiceiurile online ale utilizatorilor săi pentru a personaliza publicitatea pe internet. Astăzi, nu mai surprinde pe nimeni că reclamele Google de pe orice site accesat de cineva au legătură directă cu produsele de pe un alt site vizitat de aceeaÅŸi persoană, în urmă cu câteva ore sau zile. Personalizarea aceasta se produce prin recunoaÅŸterea utilizatorului nu după nume, ci după un ÅŸir de caractere ataÅŸate browserului web.
De asemenea, Google păstrează o arhivă a tuturor căutărilor din motoarele de căutare, ca parte a feedbackului necesar pentru ca Google să îÅŸi îmbunătăţească serviciile. Nici acele înregistrări din arhivă nu au numele utilizatorului, ci recunosc adresa IP a computerului cu care acesta se conectează la internet. Adresa de IP îi oferă companiei Google ÅŸi locaÅ£ia aproximativă a utilizatorului, prin urmare aceasta adaugă o serie de alte reclame din oraÅŸul în care se află utilizatorul sau din împrejurimi.
Lucrurile se schimbă însă atunci când cineva se loghează în contul Google. Din acel moment, Google are acces la informaÅ£ii personale, precum numele complet, adresa ÅŸi lista de prieteni. Noua politică de confidenÅ£ialitate îi permite companiei Google să combine asemenea informaÅ£ii despre utilizator, pe care le ia din toate serviciile conexe, printre care Gmail, Blogger, Youtube, Google+ ÅŸi Picassa.
Un articol scris de Anick Jesdanun de la Associated Press îÅŸi propune să facă lumină în acest subiect ÅŸi să ofere câteva sugestii pentru protejarea identităţii online. Iată 5 lucruri pe care le poÅ£i face pentru a-Å£i apăra identitatea online:
1) Supraveghează-ţi logările:
PoÅ£i evita urmărirea online dacă nu te loghezi în contul Google. În cazul în care este necesară logarea pentru site-uri precum Picasa, foloseÅŸte o adresă diferită de e-mail sau un alt browser. Astfel, Google va considera că este vorba despre 2 persoane diferite ÅŸi nu va face legăturile amintite mai sus.
2) Examinează ce ştie Google despre tine:
Începe cu Dashboard ÅŸi verifică dacă toate serviciile sunt actualizate. Dacă ai autorizat o opÅ£iune numită Web history, verifică lista ce conÅ£ine căutările anterioare ÅŸi ÅŸterge tot ce nu vrei ca Google să-ÅŸi amintească.
Apoi, verifică Ads Preferences manager, unde apar toate informaÅ£iile pe care Google crede că le ÅŸtie despre tine atunci când nu eÅŸti logat în contul său.
Dacă te deranjează reclamele personalizate, poÅ£i bifa „opt out", pentru a primi reclame doar de interes general.
3) Profită de politica de confidenÅ£ialitate a browserului pe care îl foloseÅŸti:
Majoritatea browserelor oferă opÅ£iunea de invizibilitate online. Aceasta înseamnă că istoria browserului este ÅŸtearsă după ce închizi browserul. La Chrome (browserul oferit de compania Google) există opÅ£iunea „new incognito window", iar la Internet Explorer de la Microsoft opÅ£iunea poartă numele „InPrivate Browsing" la secÅ£iunea „Safety". La Safari ÅŸi Firefox, aceeaÅŸi opÅ£iune se numeÅŸte „Private Browsing".
4) Foloseşte servicii care-ţi păstrează anonimatul:
Anumite programe ÅŸi aplicaÅ£ii sunt capabile să-Å£i ascundă adresa IP, cu preÅ£ul respingerii solicitărilor browserului de a păstra parola în memorie. Un software gratuit ÅŸi foarte cunoscut este Tor, care necesită instalarea unui program ce ar putea încetini navigarea online.
5) Rămâi offline:
Niciunul dintre paşii de mai sus nu garantează că vei fi 100% anonim pe internet. Internetul obţine informaţii despre utilizatori şi fără ajutorul companiei Google.