Studiu: Ne îngrăşăm din cauza poluării, fără să mâncăm mai mult

103

Concentraţia mare de dioxid de carbon din aerul pe care îl respirăm afectează greutatea noastră, afiimă un studiu danez.

Potrivit cercetătorilor danezi echilibrul acido-bazic din sânge, care influenţează cantitatea de orexină în corp, numit și „hormonul energiei şi al apetitului" depinde de concentraţia de dioxid de carbon din aerul pe care îl respirăm.

„Se crede că oamenii predispuşi la obezitate continuă să ia în greutate pentru că fac puţină mişcare. Studiul nostru a demonstrat însă că şi persoanele slabe, fără astfel de predispoziţie, în condiţiile creşterii aceleiaşi concentraţii de CO2, au luat în greutate chiar mai mult decât cei supraponderali”, a afirmat Lars-Georg Hersoug, unul din autorii studiului, cercetător la Centrul Medical Universitar din Copenhaga, Glostrup, potrivit ScienceNordic.

După analizarea datelor cercetării, efectuate pe mii de danezi, oamenii de ştiinţă au stabilit că toate persoanele investigate, indiferent dacă aveau sau nu predispoziţie la îngrăşare, au luat în greutate în perioada celor 22 de ani de observaţii.

Hersoug menţionează că perioada anilor 1986-2010 a reprezentat un proces rapid de dezvoltare a obezităţii, și totodată perioada în care s-a înregistrat cea mai mare concentraţie de CO2. 

„Noi ştim deja că un stil de viaţă sedentar reprezintă un factor de risc pentru multe boli. În conformitate cu teoria noastră, aceasta poate fi din cauza acidităţii mari din sânge, care se formează datorită unui stil de viaţă sedentar într-un interior cu o concentraţie de CO2 mai mare decât în aer liber" a mai afirmat Hersoug.

Pentru a face faţă acestor factori negativi cercetătorii recomandă aerisirea spaţiilor, efectuarea exerciţiilor în aer liber și un consum suficient de legume și fructe, care ajută la eliminarea dioxidului de carbon în exces și la normalizarea acidităţii în sânge.

Începând cu anul 2010, cercetătorii au monitorizat și 20.000 de animale (pisici, câini, șoareci și maimuţe) din mai multe laboratoare de cercetare din Europa. Greutatea medie a acestora a crescut constant confirmând astfel teoria. „Este incredibil ca zeci de mii de vieţuitoare din opt specii diferite să ia în greutate fiecare din motive proprii. Rezultatele studiului nostru relevă că există un factor de mediu unic şi noi credem că este vorba de o creştere a nivelului de dioxid de carbon în atmosferă”, a explicat Lars-Georg Hersoug.