Dispozitivul care le promite mai multă independenţă persoanelor paralizate

48

Un dispozitiv minuscul implantat în limbă le va schimba viaţa pacienţilor paralizaţi, ușurându-le modul în care utilizează atât cărucioarele cu rotile, cât și computerele, scrie Reuters.

„Este un sistem pentru independenţă", a declarat Jason Disanto, care a participat ca voluntar la studiu și care și-a pierdut mobilitatea corpului de la gât în jos în urmă cu aproximativ patru ani.

Experţii de la Institutul pentru Tehnologie Georgia și Universitatea Northwestern au conceput un sistem compus dintr-un dispozitiv mic care străpunge limba și formează un câmp magnetic în interiorul cavităţii bucale și o pereche de căști dotate cu senzori, conectate wireless la un dispozitiv precum computerul, tableta sau smartphone-ul. Pentru a controla căruciorul cu rotile sau computerul, utilizatorul trebuie doar să execute mișcări cu ajutorul limbii, lucru care va transmite mesaje receptate de senzori.

Sistemul a fost testat cu ajutorul a 11 pacienţi tetraplegici de la centre de reabilitare din Atlanta și Chicago, dar și a 23 de persoane sănătoase (care purtau bijuterii în limbă). Dispozitivul s-a dovedit a fi ușor de folosit – în numai jumătate de oră, toţi voluntarii au învăţat să îl utilizeze în diverse activităţi, de la mișcarea cursorului pe un ecran până la apelarea unui număr pe telefonul mobil. Dexteritatea participanţilor în manevrarea acestuia a crescut odată cu practica.

După șase săptămâni în care aceștia au exersat folosirea dispozitivului o singură dată pe săptămână, au reușit să efectueze mult mai repede sarcinile pe care le îndeplineau înainte cu ajutorul altor tehnologii. Rapiditatea de a se deplasa prin intermediul sistemului a fost, în medie, de trei ori mai mare, în raport cu alte dispozitive folosite în acest sens.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Science Translational Medicine.