După acceleratorul de particule, vine super-telescopul

141

20 de ţări şi 70 de institute astronomice cooperează pentru a construi şi administra un super telescop radio care să ofere informaţii despre formarea universului, care ar putea identifica şi viaţa extraterestră, informează CNN .

Telescopul va fi alcătuit din 3.000 de antene, fiecare cu un diametru de 15 metri ce va acoperi o arie de 1 kilometru pătrat. Fiecare antenă va detecta undele radio emise de stele, galaxii şi quasari care penetrează atmosfera pământului.

Noul telescop va fi între 50 şi 100 de ori mai sensibil decât cele mai puternice telescoape radio şi va reuşi să vadă lucruri care până acum au rămas nedescoperite în univers.

Deocamdată nu se cunosc locaţiile exacte, dar în prezent se vehiculează Capul Nord din Africa de Sud şi coasta apuseană a Australiei. Locul final al amplasării acestui telescop va fi decis la Amsterdam, pe data de 4 aprilie. 

Construcţia acestui super telescop va începe în 2016 şi el va fi finalizat abia în 2024. Costul total al echipamentelor va fi de 1,5 miliarde de euro.