Ramona, o tânără romă a luat prânzul cu Regina Elisabeta

235

Acum șase luni vindea ziare pe stradă, în Greater Manchester, astăzi ia prânzul cu regina Angliei. Aceasta este povestea tinerei de etnie romă, Ramona Constantin, care la 27 de ani, se poate lăuda că a luat masa cu Regina Elisabeta a II-a și Prinţul Philip.

Nici prin gând nu i-ar fi trecut Ramonei, pe când vindea publicaţia „The Big Issue in the North" în faţa Bibliotecii Centrale din Manchester, în apropiere de Primărie, că într-o zi, nu foarte îndepărtată, va ajunge să fie invitată chiar în această clădire, la un eveniment foarte important.

Și totuși, exact așa s-a întâmplat. Tânăra a sosit în Marea Britanie în urmă cu doi ani. Nu știa engleza și, de fapt, nu a fost niciodată la școală. Însă, în cele 18 luni cât a vândut ziare în faţa Bibliotecii, Ramona a devenit fluentă în limba engleză și chiar s-a înscris într-un program de instruire pentru tinerii romi organizat de o asociaţie de caritate în parteneriat cu revista pe care tânăra o distribuia.

În prezent, Ramona lucrează ca translator în cadrul asociaţiei, unde ajută și ca asistent de tineret și familie. În această calitate a fost invitată la prânzul de lansare a Jubileului de Diamant al Reginei, împreună cu alţi reprezentanţi ai sectorului umanitar.

„A fost extraordinar să fiu invitată la acest eveniment. A fost singura dată când mama mea și familia mea din România mi-au spus că sunt mândri de mine," a declarat Ramona pentru The Guardian.