Eşecul primului zbor hipersonic

60

În ciuda eforturilor oamenilor de ştiinţă americani de a revoluţiona spaţiul aerian, lansând avioane hipersonice, se pare că nimeni nu va zbura prea curând la astfel de viteze. Zborul de încercare al unui aparat Waverider de tip X-51A, de a atinge viteza Mach 6 (5.795 km/h), de şase ori viteza sunetului, a eşuat.

Dispozitivul hipersonic experimental american trebuia să atingă Mach 6 după lansarea de sub aripa unui bombardier de tip B-52, însă Waverider nu a zburat decât 16 secunde, la Mach 4,5. Reactorul care trebuia să îl ducă la o viteză de 21.000 de metri şi o viteză Mach 6 nu s-a putut cupla din cauza unei defecţiuni tehnice, conform BBC.

"Potrivit datelor noastre, au fost îndeplinite toate condiţiile pentru aprinderea reactorului, eram optimişti cu privire la şansele de reuşită ale testului", a mărturisit Charlie Brink, director de program în cadrul proiectului.

În pofida acestui ultim eşec, strategii din cadrul Pentagonului compară acest progres cu dezvoltarea avioanelor începând din anii '70. Cu Waverider călătorii vor ajunge de la Londra la New York în doar o oră. Prin comparaţie, avionul Concorde, care a fost cel mai rapid avion comercial (supersonic), atingea viteza de numai 603 m/secundă.