Din ce în ce mai mulţi greci aleg să îşi pună capăt zilelor

115

Una dintre ţările cu cele mai mici rate de sinucidere, Grecia, a atins pe fondul crizei economice şi sociale, cote alarmante ale acestui procent, numărul de cazuri crescând cu o treime faţă de anul trecut.

Mai mult de 2.500 de oameni şi-au luat viaţa în Grecia, din 2010, acesta fiind numărul oficial despre autorităţile cred că, în realitate, este şi mai mare. Primele luni ale anului 2012 au adus o creştere cu 33% a cazurilor de suicid, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, informează DailyMail.

Cazurile se înmulţesc peste tot prin ţară şi în numeroasele insule care înconjoară Grecia. Doar în Atena s-au înregistrat în luna iunie 50 de morţi şi 350 de tentative de sinucidere, iar premierul Greciei anunţă că vor veni vremuri şi mai grele.

Înainte de începerea crizei financiare statul elen avea una dintre cele mai mici rate a sinuciderilor din Europa, mai exact de 2,8 sinucideri la 100.000 de locuitori, conform datelor Eurostat.

Unii specialişti în domeniu consideră că sinuciderile nu sunt doar un rezultat al stării de depresie generală, ci unele servesc drept proteste politice.

Asta deşi, s-a observat că numărul grecilor care iau antidepresive a crescut şi el cu 18% faţă de anul trecut. În Atena situaţia este şi mai gravă aici numărul celor care folosesc astfel de medicamente crescând faţă de 2011 cu 25%. Aici, în capitală, un farmacist de 77 de ani s-a împuşcat în cap, în piaţa Syntagma, în aprilie, şi Dimitris Christoulas i-a copiat gestul întocmai.

Poveştile au ţinut prima pagină în presă şi psihologii se tem că răul cel mai mare abia are să vină. Oameni s-au spânzurat în public, şi-au dat foc în public şi au murit în nenumărate alte feluri în intimitatea caselor lor. Ziarul Ta Nea descrie starea grecilor ca o „societate pe cale de a avea o cădere nervoasă," citează DailyMail.