Cum vrea Bill Gates să schimbe lumea prin schimbarea toaletelor

289

Fondatorul Microsoft vrea să schimbe viaţa a 2,5 miliarde de oameni, printr-un proiect inedit care să îmbunătăţească starea de sănătate: un nou model de toaletă.

Potrivit ONU, lipsa condiţiilor minime de igienă reprezintă 50% din motivele de spitalizare din ţările lumii a treia. Mai mult, se estimează că 1,5 milioane de copii mor anual din cauza bolilor infecţioase care cauzează diareea.

Încă de anul trecut, fundaţia Bill & Melinda Gates a scos proiectul la licitaţie şi săptămâna aceasta a anunţat câştigătorii. Institutul de Tehnologie de la California (SUA) a fost desemnat câştigător şi a primit 100.000 de dolari pentru ideea unei toalete care să genereze hidrogen şi electricitate şi să funcţioneze pe bază de energie solară.

Alte proiecte au mai primit finanţare, precum Universitatea Loughborough, din Anglia, care a creat o toaletă ce produce cărbune biologic, minerale şi apă curată, conform CNN.

Proiectul lui Gates prevede ca noile toalete să funcţioneze complet independent, fără canalizare, electricitate sau fosă septică, fără să folosească substanţe chimice poluante pentru distrugerea materialelor fecale pe care, preferabil, să le transforme în surse de energie. Mai mult decât atât, pentru a putea fi folosite de 2,5 miliarde de oameni care în prezent nu dispun de toalete prevăzute cu sisteme de canalizare sau fose septice, costul de operare al toaletelor nu trebuie să depăşească cinci cenţi pe zi.

Iniţiativa se bucură deja de susţinerea (morală) a mai multor guverne din ţările africane, precum şi a unor organizaţii precum UNICEF şi Oxfam.