Este o robopocalipsă posibilă?

23

Tehnologia a avansat uluitor în ultimul secol, fapt care i-a făcut pe unii să se întrebe dacă nu cumva invenţiile umane, cum sunt supercomputerele, ar putea într-o zi să preia controlul asupra umanităţii şi să o distrugă.

Shlomo Zilberstein, profesor de informatică la Universitatea din Massachusetts răspunde întrebării popularizate, printre alţii, de creatorii filmelor "Terminator" şi "Matrix": este posibil ca acordând o autonomie mai mare maşinilor cu inteligenţă artificială, acestea să distrugă omenirea?

"Avem deja tehnologia necesară pentru a construi un sistem care să distrugă lumea, cu sau fără intenţie, dacă detectează condiţiile potrivite" a declarat profesorul, pentru LiveScience.

 Michael Dyer, specialist în computere la Universitatea California din Los Angeles este de părere că această capacitate va face, în final ca "oamenii să fie înlocuiţi de computere. Civilizaţiile vor avansa până acolo încât, cunoscând cum funcţionează creierul uman, vor putea să construiască versiuni sintetice ale lor înşişi."

"Scenarii apocaliptice sunt uşor de creat," a spus în schimb Zilberstein, adăugând totuşi că "n-ar elimina cu totul posibilitatea, dar că "personal, nu sunt aşa îngrijorat de asta".