Richard Dawkins nu este 100% sigur că Dumnezeu nu există

249

Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, şi faimosul evoluţionist Richard Dawkins au participat joi la o dezbatere publică pe tema naturii şi a originii omului, găzduită de Universitatea Oxford.  

Timp de 80 de minute, cei doi au atins subiecte ca însemnătatea conştiinţei, predeterminarea genetică şi evoluţia limbajului uman, într-un dialog care a fost etichetat de Reuters ca un „meci intelectual de categorie grea”. În ciuda diferenţelor de idei, dezbaterea a fost una calmă şi politicoasă, spre dezamăgirea celor mai mulţi spectatori. Dawkins a recunoscut că este un „anglican cultural”, în timp ce Williams a lăudat scrierile omului de ştiinţă şi a menţionat că l-a citat într-o slujbă de Crăciun.

Probabil cea mai surprinzătoare afirmaţie a lui Dawkins a fost aceea că pe o scară de la 1 la 7, unde 1 înseamnă că ştie că Dumnezeu există şi 7 că nu există, el se consideră 6,9. „Aceasta înseamnă că nu sunt sigur 100% că Dumnezeu nu există, pentru că nu ştiu”, a continuat el.

„De ce nu vezi frumuseţea extraordinară a ideii că noi putem explica lumea, Universul, viaţa şi cum a apărut ea din nimic? De ce vrei să creezi dezordine în această lume implicând un dumnezeu?”, a întrebat Richard Dawkins.

În replică, arhiepiscopul a răspuns: „Eu nu Îl văd pe Dumnezeu ca pe ceva care creează confuzie. Atunci când vreau să rezolv problemele ştiinţifice ale secolului XXI, folosesc metodele secolului XXI. Atunci când vreau să înţeleg locul meu în Univers, îmi rezerv dreptul de a mă duce la cartea Genezei”.

Dialogul a avut loc la sfârşitul unei săptămâni tensionate despre rolul religiei în viaţa publică britanică. Atât liderii creştini cât şi miniştrii actualului guvern au denunţat „secularismul agresiv”, după ce pe 10 februarie rugăciunile ţinute în consiliul local dintr-un orăşel birtanic au fost declarate ilegale.