Facebook lansează un laborator de cercetare

259

De Anul Nou, fondatorul Facebookului, Mark Zuckerberg, spunea că în viitorul apropiat vrea să se concentreze pe dezvoltarea unui robot care să îl ajute cu treburile gospodărești și pe care să îl ducă cât mai aproape de statutul AI (inteligenţă artificială).

Desigur, fiecare dintre noi luăm decizii de Anul Nou și știm ce se întâmplă cu ele: pe cele mai multe, dacă nu pe toate, le abandonăm. Zuckerberg însă se ţine de plan. Recent, a fost anunţată lansarea companiei Building 8, sub umbrela Facebook Inc, o companie de cercetare și avans tehnologic ce va fi condusă de Regina Dugan, care a condus și departamentul de certare al Pentagonului, înainte să se alăture companiei Alphabet, deţinută de Google.

Facebook va investi „sute de milioane de dolari şi în sute de oameni” doar în următorii câţiva ani, scrie WSJ. Building 8 va prezenta un plan strategic pe 10 ani, gândit chiar de Zuckerberg, care va include „progrese în inteligenţa artificială, în realitate virtuală și în extinderea accesului la internet către miliarde de oameni de pe tot globul”. Zuckerberg este deja implicat personal în implementarea ultimului punct amintit, călătorind în ţări precum India și China pentru a discuta cu lideri politici de top despre posibilitatea liberalizării internetului.

Stilul de conducere al Reginei Dugan este caracterizat de fondatorul Facebook drept „agresiv, cu termene-limită fixe, obiective clare în ce privește lansarea produselor și încheierea de parteneriate importante cu universităţi și companii mici și mijlocii”. Zuckerberg este într-o „campanie” de a recruta oameni de top de la Google, anul trecut cooptând-o pe Mary Lou Jepsen, unul dintre liderii laboratoarelor de tehnologie avansată ale companiei, pentru a lucra pe proiectul de realitate virtuală Oculus Rift.