Oficiali confirmă că virusul Zika produce microcefalie

541

Oficiali ai Centrului pentru Controlarea și Prevenirea Bolilor, din Statele Unite, au declarat recent că acum există destule dovezi pentru a putea spune fără urmă de îndoială că virusul Zika poate cauza probleme neurologice bebelușilor care se nasc din mame infectate.

Concluzia pune capăt unor luni întregi de dezbateri în privinţa legăturii observate între infecţii și nou-născuţii cu malformaţii, anomalii neurologice și microcefalie. La un moment dat se discuta și că nu virusul ar fi de vină, ci pesticidele din alimente. Acum însă „nu mai există nicio îndoială că Zika produce microcefalie”, a declarat dr. Thomas R. Frieden, directorul CDC.

Concluzia vine după analizarea a multiple studii care indicau această legătură nemaiîntâlnită în medicină. „Niciodată în istorie nu a mai fost vreo situaţie în care o mușcătură de ţânţar să rezulte într-o asemenea malformaţie devastatoare”, a mai spus el, conform NYTimes.

Oficialii de la nivelul organizaţiilor mondiale au acţionat până acum pe baza acestei supoziţii, lansând avertismente ca femeile gravide să nu călătorească în zonele unde virusul este activ. Prima dată acesta a fost identificat în Brazilia, de unde s-a răspândit în restul Americii. Slate citează informaţii conform cărora Brazilia avea anual, în mod obişnuit, aproximativ 163 de cazuri, dar din luna octombrie 2015 s-au înregistrat cel puţin 944 de cazuri de micracefalie și alte probleme neurologice.

Unii speră că acest anunţ din partea CDC va pune presiune asupra Congresului american că aloce aproape 2 miliarde de dolari din fondul de urgenţă, bani ceruţi de președintele Obama pentru tratarea cazurilor actuale și prevenirea altei epidemii. Din păcate, Congresul și-a făcut un renume din refuzarea cererilor președintelui pe toată durata mandatului său, iar sondajele arată că majoritatea oamenilor nu sunt îngrijoraţi de o infectare cu Zika în Statele Unite și că nici măcar nu cunosc prea multe pe acest subiect, deci presiunea publică care ar putea determina Congresul să acţioneze este nulă.