IBM: 5 predicţii tehnologice pentru următorii 5 ani

48

Compania IBM a prezentat 5 potenţiale inovaţii tehnologice care vor avea un impact decisiv pentru următorii cinci ani. Apelul-hologramă, bateriile care respiră oxigen sau GPS-ul super-inteligent ar putea deveni realităţi în anii care urmează.

Ca în fiecare din ultimii cinci ani, și anul acesta compania IBM a prezentat tradiţionalul dosar „Five in Five”. Dosarul conţine predicţiile pentru dezvoltarea tehnologică pentru perioada următoare, până în anul 2015.

Prima schimbare este apelul-hologramă în domeniul comunicaţiilor. În urma evoluţiei tehnologice, utilizatorii au fost deja pregătiţi de opţiuni de comunicare gen avatar, chat, video-call sau 3D. Apelul viitorului îţi va aduce interlocutorul într-o hologramă emisă de propriul telefon mobil.

A doua schimbare vizează lumea acumulatorilor de energie. Noile baterii vor inspira oxigen și îl vor transforma în energie. Bateriile vor avea o capacitate de 10 ori mai mare decât în prezent, în timp ce electronicele de mărime mică vor putea acţiona chiar fără baterie.

A treia schimbare este din domeniul conservării energiei. La ora actuală jumătate din energia consumată e direcţionată spre dispozitivele de răcire a computerelor. Predicţia vizează realizarea unui plan de recuperare și redirecţionare a acestei călduri emise de computere spre alte dispozitive, cum ar fi sistemele de aer condiţionat.

A patra schimbare are în vedere vechile tehnologii, care vor fi îmbunătăţite radical. Spre exemplu, un nou GPS super-inteligent nu doar va informa cu privire la un accident din trafic, ci ar putea prezice congestionarea traficului, analizând comportamentul celorlalţi participanţi la trafic.

Ultima dintre predicţii se bazează pe puterea cetăţeanului de a oferi un ajutor oamenilor de știinţă. Locuitorii lumii de azi, prin toate device-urile pe care le posedă, au ocazia de a colecta și transmite cantităţi inimaginabile de informaţii. Senzorii și capacităţile telefoanelor, mașinilor și a altor dispozitive vor putea informa în timp real cu privire la aspecte inedite ale mediului și condiţiilor de viaţă.

Chiar dacă informaţiile par a fi extrase dintr-un scenariu SF, IBM este angajată în bătălia viitorului, în care tehnologia va juca un rol crucial. Anul trecut IBM a investit 5.8 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare.

Predicţiile IBM au apărut din 2006-2007. Unele s-au împlinit, altele nu. Telefoanele au devenit adevărate portofele, în condiţiile în care utilizatorii de smart-phone-urile pot efectua plăţi, pot face rezervări, pot primi reacţii instantanee sau interacţiona online. În schimb internetul 3D nu s-a materializat, iar aplicaţia Second Life a pierdut din atracţie, în timp ce noi aplicaţii 2D ca Facebook sau Twitter au devenit foarte populare.