Mesajele de Crăciun ale liderilor creștini

24

Liderii marilor confesiuni creștine au transmis o serie de mesaje bisericii și lumii cu ocazia sărbătoririi nașterii lui Iisus Christos. Nota comună a fost aceea a solidarităţii cu cei care suferă.

În mesajul tradiţional de Crăciun, Papa Benedict al XVI-lea s-a rugat pentru pace, dar și pentru creștinii aflaţi în regiunile în care religia lui Christos este persecutată. „Fie ca lumina Crăciunului să strălucească înnoită în ţara unde Iisus a fost născut, și să fie o sursă de inspiraţie pentru evrei și palestinieni în efortul de a trăi în pace și dreptate." Alături de credincioșii din Orientul Mijlociu, papa i-a încurajat și pe creștinii din Irak și China comunistă să reziste persecuţiei.

Cele două mari biserici din Germania – cea catolică şi cea protestantă – au lansat în tradiţionalele lor slujbe de Crăciun apeluri la pace şi solidaritate. Preşedintele conferinţei Episcopilor Germani, arhiepiscopul Robert Zollitsch, a deplâns persecutarea creştinilor în întreaga lume și a reamintit faptul că omenirea este mereu confruntată cu violenţe militare şi războaie, cu nedreptăţi şi terorism.

Liderul Bisericii Anglicane, arhiepiscopul Rowan Williams a subliniat nevoia de împreună purtare a poverilor alături de cei care trec prin mari greutăţi și tulburări. „Când vedem greutăţile ce stau în faţa multora, din pricina crizei economice și a măsurilor de austeritate, trebuie să ne întrebăm cât de mult suntem dispuși să arătăm o loialitate vie și o reală bunăvoinţă de a purta împreună povara?"

În mesajul său de Crăciun, patriarhul ecumenic Bartolomeu a subliniat și el dificultăţile prin care trec foarte mulţi oameni din lume în această perioadă, ca rezultat al crizei economice. El a accentuat faptul că mesajul lui Christos a avut în vedere și alinarea suferinţelor și împlinirea nevoilor materiale ale oamenilor, nu doar destinul lor în viaţa de apoi. „Acum este timpul unei aplicaţii practice a Evangheliei, cu un înalţ simţ al responsabilităţii! Un timp în care cuvântul apostolic este auzit mai puternic, mai intens: „Arată-mi credinţa ta din faptele tale"."