Retrospectiva ST 2010 – iunie

9

Iunie a fost luna în care mai multe ţări au legalizat practici controversate: căsătoriile între parteneri de același sex, eutanasia sau castrarea chimică.

Iunie 2010 – luna legalizărilor controversate

Prima căsătorie legală între parteneri homosexuali din Portugalia a avut loc în data de 7 iunie, după ce, la începutul lunii, căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost legalizată în această ţară catolică. Schimbarea legislativă a fost urmată şi de prima paradă gay din Portugalia.

În data de 11 iunie, Islanda a călcat pe urmele Portugaliei şi a legalizat căsătoriile între homosexuali. Prim-ministrul ţării, Johanna Sigurdardottir, a fost prima persoană din Islanda care şi-a oficializat relaţia cu partenera ei lesbiană, chiar în ziua în care legea a intrat în vigoare. Ea a devenit şi primul oficial guvernamental din lume care şi-a recunoscut public, prin căsătorie, statutul de gay.

Polonia a adoptat, în data de 8 iunie, legea care permite castrarea chimică a pedofililor sau violatorilor. La finalul lunii, în Germania a fost legalizată eutanasia, ca o aliniere la practica oficială a altor ţări europene precum Elveţia sau Belgia. Decizia a venit ca urmare a unui caz foarte controversat, avocatul Wolfgang Putz fiind acuzat că şi-a sfătuit clienta să o deconecteze pe mama sa de la aparatele care o ţineau în viaţă.

Departe de problemele morale ale Europei, luna iunie a debutat în Kîrgîstan sub auspiciile unei stări de criză fără precedent în ultimele decenii. Confruntările sângeroase şi războiul civil între kîrgîzi şi uzbeci au dus la moartea violentă a 2.000 de oameni. În primele două oraşe ca mărime ale ţării a fost decretată starea de urgenţă. Conform ONU, peste un sfert de milion de persoane au fost obligate să se refugieze.

Luna iunie a adus inundaţii devastatoare în Europa şi America de Sud. Europa a fost sub ape, în timp ce, în Brazilia, în 75 de localităţi a fost decretată stare de urgenţă. Pe continentul european, intemperiile s-au manifestat din Spania până în Bosnia, Franţa şi Polonia. În Slovacia, inundaţiile înregistrate au fost, conform premierului, „cele mai grave din ultima mie de ani".

În plan politic, Consiliul de Securitate al ONU s-a confruntat încă o dată cu Republica Islamică Iran. ONU a adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Iranului, în data de 9 iunie, cu scopul de a determina Iranul să înceteze producerea de combustibil nuclear. Dacă în ocaziile anterioare, Rusia a avut o poziţie diferită faţă de puterile occidentale, de data aceasta a semnat setul de decizii. Pentru acest gest de sancţionare fără precedent a Iranului, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a acuzat în premieră Rusia de „cedare la presiunile SUA".

Recordul lunii: Anul 2010 a cunoscut cea mai caldă lună iunie din istoria înregistrată, temperatura medie la suprafaţa Globului fiind de 16,2 grade Celsius.