La 12 ani a inventat o imprimantă Braille din LEGO

223

Shubham Banerjee, un elev de clasa a VII-a, a uimit prin creativitatea și priceperea sa, după ce a construit o imprimantă din piese Lego, care poate tipări în limbajul Braille.

Dispozitivul, denumit Braigo, a fost construit, în primă fază, pentru un proiect școlar. Însă invenţia sa a devenit la scurt timp foarte populară și apreciată. „Ideea a venit în urma faptului că imprimantele Braille sunt atât de scumpe; am vrut să văd dacă există vreo posibilitate de a reduce costurile”, scrie Banerjee pe pagina de Facebook dedicată proiectului. În final, el a reușit să își atingă obiectivul.

Braigo poate redacta toate literele alfabetului în Braille, oferindu-le, astfel, persoanelor care și-au pierdut vederea posibilitatea de a citi. Însă operaţiunea de tipărire a unui singur simbol poate dura și câteva secunde, susţine tânărul.

Pentru a realiza imprimanta, Banerjee a folosit un set de piese Lego, denumit Mindstorms EV3, și câteva materiale adiţionale. În total, construcţia a costat în jur de 350 de dolari. Preţul este cu mult mai mic faţă de costul unei imprimante Braille, care poate atinge câteva mii de dolari.

Tânărul vrea ca oricine să poată studia datele folosite de el în construirea acestei imprimante, astfel încât cei care se pricep să poată contribui la dezvoltarea prototipului. „Vreau să ofer, fără niciun cost, design-ul și codul (folosite), pentru ca oricine să aibă acces la idee și să o dezvolte mai departe.”

Ideea elevului de clasa a VII-a a ajuns până la compania care produce jocurile din care a fost dezvoltată imprimanta. Într-un post publicat pe Twitter, reprezentanţii Lego și-au arătat aprecierea faţă de munca lui Banerjee. „Suntem foarte mândri. O muncă impresionantă pentru o cauză excepţională!” a scris The LEGO Group.

Invenţia unui elev genial de clasa a VII-a ar putea, în viitor, să conducă la construirea unei imprimante Braille la preţuri mult mai accesibile, care ar putea veni în ajutorul zecilor de milioane de oameni orbi din lume. Potrivit estimărilor la nivel global ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 39 de milioane de oameni sunt orbi, iar alte 246 de milioane suferă de probleme de vedere. Circa 90% din totalul celor care suferă de astfel de afecţiuni oftalmologice trăiesc în regiunile aflate în curs de dezvoltare.

Foto: Shubham Banerjee / YouTube