Medicamentaţia pentru SIDA, utilă în tratarea cancerului cervical

62

Potrivit unor teste realizate la Universitatea din Manchester şi Kenyatta National Hospital (Nairobi), un medicament care se foloseşte în mod normal pentru tratarea SIDA ar putea distruge virusul care produce cancerul cervical.

Dr. Ian şi Lynne Hampson, de la University's Institute of Cancer Sciences, şi dr. Innocent Orora Maranga, de la Kenyatta National Hospital, au realizat un studiu în urma căruia au constatat că nivelul virusului care produce cancerul cervical scădea după tratamentul cu medicamentul antiviral pentru SIDA, notează scienceblog.com.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 40 de femei kenyene, cărora le fusese detectat virusul cancerului cervical, într-un grad înalt sau mediu. Acestora le-a fost administrat un tratament pentru SIDA, care se aplica direct pe cervix, ca un supozitor. Rezultatele au arătat că un mare procent dintre femeile diagnosticate cu un grad înalt al acestui virus au ajuns la un nivel normal în urma tratamentului.

Participantele la studiu au fost tratate cu câte o pastilă pe zi timp de 2 săptămâni. Rezultatele au apărut după prima lună de tratament, dar după 3 luni acestea erau deja evidente. Din cele 23 de femei diagnosticate cu un grad înalt al bolii, 19 (82,6%) au revenit la un nivel mediu, iar cele 17 femei diagnosticate cu un grad scăzut au experimentat, de asemenea, o ameliorare. Imaginile cervixului captate înainte şi după tratament au arătat o regresie a leziunilor cervicale, fără nicio reacţie adversă.

Cancerul cervical este cauzat de infecţia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) şi se caracterizează prin apariţia unor celule atipice, care se multiplică necontrolabil, la nivelul cervixului. Această boală este specifică ţărilor nedezvoltate sau în curs de dezvoltare, motiv pentru care este foarte des întâlnită în Africa de Est. În ţările în curs de dezvoltare, cancerul cervical provoacă anual 290.000 de decese. Acelaşi virus provoacă şi cancer de gură sau gât, boală des întâlnită în ţările dezvoltate, precum Marea Britanie.

Virusul Papiloma Uman se transmite pe cale sexuală, dar în ţările dezvoltate lucrul aceste este evitat datorită vaccinurilor. Însă în ţările mai sărace acesta este foarte scump, iar femeile nu-şi pot permite să-l cumpere. Tocmai din acest motiv, oamenii de ştiinţă speră ca rezultatele obţinute să ofere un tratament mai accesibil şi mai ieftin tuturor femeilor care sunt infectate cu acest virus, în stadiul incipient.

Sursă foto: stockvault.net