Latura „întunecată” a internetului: droguri, arme şi bunuri ilegale

441

O parte mai puţin cunoscută a internetului, dar şi mai „întunecată" este atât un spaţiu în care se petrec acte criminale, dar este şi o zonă de liberă exprimare pentru anumiţi indivizi, susţin experţii, notează CBC.

„Dark web" sau partea obscură a internetului conţine site-uri ce nu sunt indexate în motoarele de căutare, de aceea nu pot fi găsite cu uşurinţă dintr-o simplă căutare. Această zonă devine un „paradis" pentru cei care caută arme, droguri şi alte bunuri ilegale şi pune beţe în roate forţelor legii, notează CBC.

Un astfel de site este Silk Road unde se găsesc spre vânzare droguri precum ecstasy sau ciuperci halucinogene (magic mushrooms). Potrivit unei estimări făcute de Nicolas Christin, director asociat al Institutului de Reţele Informatice de la Universitatea Carnegie Mellon, site-ul a produs aproximativ 1,2 milioane de dolari pe lună în anul 2012.

Atlantis este unul din site-urile rivale ale Silk Road, din această zonă obscură a internetului, care vinde, de asemenea, droguri ilegale la preţuri mici.

Pe lângă droguri, pe site-urile din această categorie, se pot cumpăra informaţii ale cardurilor bancare furate, dar şi programe software periculoase, arme şi chiar materiale explozibile. De asemenea, se pot găsi şi materiale video pornografice cu copii pe anumite site-uri care sunt extrem de dificil de descoperit, din cauza faptului că se relochează, susţine sergentul Eugene Silva, de la departamentul de crime tehnologice din cadrul Poliţiei Regionale din Waterloo. În plus, anumite reţele permit navigarea pe internet oferind un nivel mai mare de anonimitate a userului, lucru care îngreunează urmărirea respectivei persoane.

Latura întunecată a internetului are însă şi aspecte pozitive. Chester Wisniewski, consilier senior pe probleme de securitate la compania britanică de securitate pe internet Sophos, susţine că mulţi dizidenţi politici, dar şi jurnalişti, profită de anonimitatea oferită de această zonă obscură, pentru a transmite anumite informaţii care le-ar pune viaţa în pericol, în cazul în care identitatea lor ar fi cunoscută.