Ingrediente dezgustătoare din produsele alimentare

680

Păr de om, nisip şi chiar praf obţinut din gândaci sunt câteva din ingredientele pe care le conţin anumite produse alimentare. Află ce substanţe dezgustătoare se pot găsi în alimentele pe care le consumi.

Tot mai multe substanţe ciudate şi chimicale sunt adăugate în produsele pe care le cumpărăm, pe fondul creşterii popularităţii mâncărurilor intens procesate, notează Mother Nature Network (MNN). În acest sens, publicaţia a întocmit o listă a celor mai înfiorătoare astfel de ingrediente.

De exemplu, părul uman şi penele de raţă sunt folosite în obţinerea unui aminoacid care poartă denumirea de L-Cysteine. Acest ingredient este folosit pentru a creşte maleabilitatea aluatului şi astfel să se obţină o mai bună procesare cu ajutorul utilajelor. Cele mai multe şuviţe de păr provin de la femeile chineze care îşi vând părul pentru a obţine bani cu care să-şi întreţină familiile, notează CNN.

Cu toate acestea, mulţi producători au înlocuit părul uman cu penele de raţă, notează MNN. Editorul The Vegetarian Resource Group, Jeanne Yacoubou, a aflat de la un cunoscut lanţ de restaurante de tip fast-food american că aminoacidul L-Cysteine este folosit, printre altele, în plăcinta de mere a acestora.

Din dimetilpolisiloxan (dimethylpolysiloxane) se obţine Silly Putty, o plastelină comercializată cu succes ca jucărie pentru copii, şi care are proprietăţi fizice neobişnuite. Substanţa este folosită însă și la prăjirea anumitor alimente de tip fast-food, împiedicând uleiul din friteuze să producă spumă. Organizaţia Mondiala a Sănătăţii susţine că nu au fost observate efecte adverse asociate cu un consum al acestui ingredient pe care îl găsim în cartofii prăjiţi, de exemplu.

Acidul carminic este folosit drept colorant de origine naturală, pentru a da culoare roşie produselor. Acest colorant este produs prin zdrobirea corpurilor femelelor aparţinând speciei de gândaci coşenila şi se poate găsi pe anumite ambalaje şi sub denumirea de E120. Această substanţă se poate găsi în diverse produse,de la anumite tipuri de produse de patiserie, produse din carne, sosuri, până la gemuri, sucuri sau dulciuri, notează MNN.

Nisipul sau dioxidul de siliciu (silicon dioxide) nu este tocmai ce ţi-ai dori, de exemplu, în sandwich-ul tău, dar acesta este folosit ca un agent anti-aglutinant în pregătirea anumitor preparate procesate din carne de vită sau pui pentru a nu se lipi. Experţii susţin totuşi că acest ingredient nu pune sănătatea în pericol.

Pe lângă aceste ingrediente, MNN mai adaugă pe listă, printre altele, celuloza folosită pentru îngroşarea şi stabilizarea anumitor alimente, care se poate găsi în sosurile pentru salată sau chiar în brioşe, sulfatul de amoniu, un fertilizator de sol, dar şi conservanţi pe bază de petrol.

Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) susţine că aceste alimente nu pun în pericol sănătatea consumatorilor, deoarece numeroase studii ştiinţifice întreprinse le clasifică drept sigure.