Lentile de contact cu funcţii similare celor ale dispozitivului Google Glass

148

O nouă tehnologie promite să revoluţioneze lentilele de contact smart care ar putea integra funcţii similare cu cele ale cunoscutului gadget Google Glass, notează Technology Review.

Cercetătorii de la mai multe instituţii, conduşi de inginerul chimist Jang-Ung Park de la Institutul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Ulsan au montat o diodă emiţătoare de lumină pe o lentilă de contact moale folosind un material transparent, foarte bun conductor şi elastic, dezvoltat de oamenii de ştiinţă prin combinarea grafenului cu nanofire de argint.

Produsul rezultat a fost testat cu ajutorul iepurilor, pentru că ochii lor sunt asemănători cu cei ai oamenilor. În urma experimentului, cercetătorii au observat că nu au fost înregistrate efecte negative după cinci ore de purtare, animalele nu au avut tendinţa de a se freca la ochi şi nici nu au prezentat înroşiri ale ochilor.

Jang-Ung Park vrea ca aceste lentile de contact să integreze funcţiile unui calculator, putând realiza aceleaşi lucruri ca şi Google Glass şi, în acelaşi timp, să îşi păstreze forma transparentă şi uşoară.

Specialistul Sung-Woo Nam, unul din colaboratorii lui Park, de la Universitatea din Illinois lucrează la dezvoltarea lentilelor de contact electronice care ar putea fi folosite pentru a monitoriza starea de sănătate a pacienţilor prin prelevarea probelor filmului lacrimal al ochiului. De asemenea, cercetărorul Herbert De Smet, de la Universitatea Ghent din Belgia (care nu a participat la studiu), dezvoltă astfel de lentile de contact electronice pentru a fi utilizate de pacienţii cu probleme de vedere, în scopul de a filtra lumina în mod activ.

În ultimii cinci ani, şi alte grupuri de cercetători au dezvoltat lentile de contact electronice. Unele dintre acestea sunt folosite, de exemplu, pentru a monitoriza presiunea oculară a pacienţilor care suferă de glaucom. Dar aceste device-uri sunt realizate din materiale opace şi rigide.