Mastercard şi Visa atacate în operaţiunea "Payback"

61

Cele mai mari companii de plăţi cu cardul au fost ieri ţinta unor atacuri pe internet. Grupul Anonymous a declarat că va ataca firmele care au decis încetarea contractelor cu organizaţia Wikileaks.

Plăţile prin sistemul Mastercard au fost afectate temporar, după ce site-ul companei a fost atacat de un grup de militanţi pro-Wikileaks. Compania şi-a asigurat clienţii că nu s-a înregistrat „niciun impact" care să afecteze capacitatea de utilizare a cardurilor. Reprezentanţii Mastercard au declarat că „deși am observat anumite întreruperi ale sistemului online, deţinătorii de carduri pot continua să utilizeze cardurile în tranzacţii globale sigure." Din relatările BBC reieise însă că cel puţin o firmă de plăţi din reţeaua Mastercard s-a plâns de „întreruperea totală a operaţiunilor".

Site-ul firmei Visa a avut la rândul său probleme, fiind complet inoperabil o scurtă perioadă de timp. În prezent însă site-ul funcţionează după parametrii normali.

Atacurile informatice au avut loc după ce ambele companii au sistat plăţile spre conturile organizaţiei Wikileaks. Operaţiunea „Răzbunarea" constă în distribuirea unor instrumente software prin care site-urile companiilor ţintă sunt atacate.

Autorii atacurilor au denunţat „cedarea în faţa presiunii guvernului" ca fiind principala cauză a declanţării protestului cibernetic. Grupul Anonymous a informat agenţia AP că își va extinde campania asupra oricui are „o agendă anti-Wikileaks."

Site-ul PayPal, care a oprit donaţiile spre Wikileaks, a fost o ţintă, precum și banca PostFinance din Elveţia. Alte atacuri au fost înregistrate asupra site-urilor instituţiilor sau persoanelor implicate în conflictul cu Julian Assange: procurori suedezi, firma de avocatură, autorităţile suedeze care au blocat conturile. În America Sarah Palin a reclamat atac asupra site-ului ei. La scurt timp contul de Twitter al grupului care revendicase atacul a fost suspendat. Aceeaşi soartă au avut-o şi paginile Facebook ale grupului.

Un membru al grupului, Coldblood (Sânge rece) a declarat pentru AP că „atacul asupra firmelor de plăţi nu intenţionează distrugerea lor, ci doar un apel la trezire." Mesajul pe care grupul vrea să îl transmită este că „Wikileaks e acum mai mult decât scurgeri de informaţii, a devenit un teatru de război, cetăţenii împotriva guvernului."

Grupul de activişti Anonymous a fost autorul primului protest de masă din istoria Internetului, desfăşurat în septembrie 2010 împotriva Recording Industry Association of America (RIAA) şi Motion Picture Association of America (MPAA), relateză HotNews. Protestul a fost atunci o replică la acţiunile acestor instituţii care luaseră măsuri împotriva reţelelor de file sharing, pentru a proteja drepturile de distribuţie şi proprietate intelectuală. Acţiunile grupului au dus la apariţia termenului de „hacktivist", care descrie acţiuni specifice hackerilor angajaţi în activităţi militante pe teme sociale.