Românii sunt cobai pentru testarea noilor medicamente

69

România se află alături de Rusia şi Thailanda în topul primelor 3 ţări din lume unde companiile farmaceutice testează medicamente noi pe subiecţi umani.

Publicaţia Vanity Fair atrage atenţia că, în ultimii 10 ani, numărul testelor cu medicamente a scăzut dramatic în SUA, în special din cauza legilor tot mai dure în această privinţă. Companiile farmaceutice şi-au îndreptat atenţia spre ţările cu populaţii sărace, unde bolnavii sunt convinşi mai uşor să urmeze anumite tratamente şi unde nu există legislaţii care să pedepsească erorile. Jurnaliştii de la Vanity Fair atrag atenţia că, în multe cazuri, cobaii sunt oameni săraci, analfabeţi, care semnează pentru sume derizorii documente al căror conţinut nu îl cunosc. Uneori, semnează cu un simplu „X" sau cu amprenta digitală.

Oraşele Iaşi (România), Mégrine (Tunisia), Tartu (Estonia), Şeniang (China) sunt printre locurile unde companiile din industria farmaceutică au căutat cobai pe care să testeze medicamente noi, notează vanityfair.com.

Numărul testelor pentru medicamente destinate să fie folosite în SUA şi efectuate în alte ţări a fost de 6.485, în 2008. Este o creştere de peste 2.000% faţă de anul 1990, când au fost efectuate doar 271 de astfel de teste. În 2008, 80% dintre rapoartele prezentate Administraţiei pentru Medicamente şi Alimentaţie din SUA de companiile farmaceutice, pentru aprobarea de noi medicamente, s-au referit la teste efectuate în afara Statelor Unite.

Peste 58.770 de experimente de acest gen au fost efectuate, în ultimul deceniu, în 173 de ţări ale lumii, conform statisticilor Institutului American de Sănătate.

„Este o realitate ca ţările bogate să facă cercetări clinice în ţările sărace sau mai puţin dezvoltate. Asta se întâmplă în principal datorită legislaţiei laxe de care astfel de state beneficiază comparativ cu legislaţia dură din Statele Unite," dar şi pentru că „sumele cu care sunt plătiţi voluntarii sănătoşi, pe care se efectuează astfel de studii, sunt mai mici în ţările mai puţin dezvoltate," a declarat prof.dr. Ostin C. Mungiu, şeful Catedrei de Farmacologie, Toxicologie şi Algeziologie şi al Laboratorului Central de Testare a Medicamentului din cadrul U.M.F. „Gr. T. Popa" (Iaşi), notează gandul.info.

Suma cu care un cobai este plătit pentru ca să se supună testelor variază în funcţie de ţară şi de compania care efectuează testele respective, a mai precizat prof. dr. Mungiu.

În provincia Santiago del Estero (Argentina), cu o populaţie de cca. 1.000.000 de persoane, majoritatea trăind în sărăcie, GlaxoSmithKline – una dintre marile companii farmaceutice ale lumii – a testat pe copii, în 2008, vaccinul Synflorix, destinat prevenirii pneumoniei şi altor forme de infecţii. 14 copii şi-au pierdut viaţa. Medicii locali care i-au convins pe părinţi, dintre care unii erau analfabeţi, să îşi dea acordul şi să semneze documentele, au câştigat 350$ pentru fiecare copil. Investigaţiile ulterioare au condus la muşamalizarea cazului, notează vanityfair.com.

GlaxoSmithKline a testat la Iaşi un nou medicament, Avandia, destinat persoanelor cu diabet. Reprezentanţii companiei au încercat să testeze medicamentul şi la Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova şi Timişoara.