Memorie flash și USB 3.0 mai accesibile din 2011

11

Viitorul tehnologiei de comunicaţii personale bate la uşă cu promisiuni atractive pentru anul viitor. PC-urile fără hard disk şi viteza de transfer de 10 ori mai mare sunt principalele noutăţi care îl aşteaptă pe consumatorul obişnuit în 2011.

Preţurile pentru tehnologiile avansate de comunicaţii scad de la lună la lună. Este de aşteptat ca tot mai mulţi români să renunţe la vechile componente IT pentru a le actualiza cu altele mai performante, la preţuri mult mai mici decât la momentul lansării. Este vorba, de exemplu, de memoria flash care, cel mai probabil va intra în forţă pe piaţa din România începând cu anul viitor. Aceasta poate înlocui cu success vechiul hard disk, având o viteză dublă de rulare la start a sistemului de operare, faţă de hard disk. Memoria flash are şi avantajul unei viteze de transfer mai mari, dar şi a unei greutăţi mai mici faţă de hard disk. Preţ mediu: 900 /128GB.

USB-ul 3.0 se anunţă şi el pe lista inovaţiilor accesibile ca preţ, anul viitor. Cu o viteză de zece ori mai mare decât un USB 2.0, cablul 3.0 promite un transfer la 4800 Mbps faţă de 480 Mbps, cât oferea un USB 2.0.

De un update tehnologic serios vor avea parte şi instituţiile statului, nu doar cetăţenii obişnuiţi. Potrivit ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, în şase luni 52 la sută din instituţiile statului vor fi interconectate printr-o reţea de fibră optică de mare viteză, iar în doi ani toate instituţiile statului vor beneficia de această reţea, transmite Mediafax.