Milioane de lire investite în roboţi domestici inteligenţi

73

James Dyson, fondatorul uneia dintre cele mai mari companii de electrocasnice din lume, a pus la dispoziţia oamenilor de ştiinţă de la laboratorul Colegiului Imperial de la Londra 5 milioane de lire sterline pentru a dezvolta „roboţi domestici inteligenţi".

James Dyson, fondatorul uneia dintre cele mai mari companii de electrocasnice din lume, a pus la dispoziţia oamenilor de ştiinţă de la laboratorul Colegiului Imperial de la Londra 5 milioane de lire sterline pentru a dezvolta „roboţi domestici inteligenţi".

Compania Dyson investeşte milioane de lire pentru ca 15 oameni de ştiinţă să dezvolte tot felul de roboţi şi aparate care să uşureze treburile casnice, potrivit inginerului britanic, James Dyson. În felul acesta, Dyson ar putea concura cu Google, care a cumpărat recent 8 companii care se ocupă cu dezvoltarea roboţilor, printre care şi Boston Dynamics, notează theguardian.com.

Proiectul lui Dyson va fi anunţat în mod oficial săptămâna aceasta. Coordonatorul echipei de oameni de știinţă va fi prof. Andrews Davison, potrivit căruia tehnologia în ceea ce privește robotica nu este suficient de dezvoltată. El și echipa sa vor lucra împreună pentru a crea un tip de robot nou, care să se poată mișca și funcţiona în orice locuri, mai ales în cele cu dificultăţi sau obstacole.

James Dyson a pus bazele companiei sale în anul 1985, iar în prezent are mai bine de 3.100 de angajaţi. Timp de aproape 10 ani a lucrat la un robot-aspirator, precum Roomba, care folosește senzori infraroșii, o bară de protecţie cu senzori și alt tip de senzori, pentru a evita căderi. Tot el a creat o metodă computerizată, cunoscută cu numele de Slam, pentru a crea o hartă 3D a unui loc cu o singură cameră.

Davison a fost primul care a folosit vederea drept singurul senzor pentru un robot. El susţine că vederea este un element-cheie pentru a putea crea un robot care să vadă și să gândească precum un om. Roboţii domestici inteligenţi ar putea fi rezultatul combinaţiei dintre cunoștinţele în ceea ce privește motoarele, electronica și inteligenţa artificială. Dyson dorește să dezvolte atât de mult tehnologia roboticii, încât să poată crea roboţi domestici practici și eficienţi.