Un călător, un gest de bunătate, o viaţă salvată

423

„Dacă să fii bun ar fi o religie și ar avea nevoie de un papă, atunci acesta ar fi Ishday Hadas", scrie Daily Beast despre o poveste impresionantă care a început în 2004.

Pe atunci, Hadas, un israelian de 58 de ani, se afla într-o călătorie de serviciu prin Etiopia, călătorie în care a întâlnit-o pe Sofiya Nigatu, o tânără de 19 ani, care era chelneriţă și prostituată într-un bar dintr-un orășel minier, lângă Addis Ababa.

Barul, adică un cort mai mare cu câteva scaune și mese, funcţiona, de fapt, şi ca bordel, iar Sofiya nimerise aici cu doar 2 săptămâni în urmă, după ce a renunţat la liceu ca să poată să se întreţină.

„Arăta complet nelalocul ei. Celelalte femei păreau să-și fi acceptat soarta, dar Sofyia avea încă o privire inocentă”, povestește Hadas despre momentul în care a văzut-o servind la mese. Hadas a întrebat-o dacă are bani și dacă ar fi să i se îndeplinească o dorinţă, care ar fi aceea. În puţina engleză pe care o știa, Sofyia i-a spus că ar vrea să fie cadru medical.

Hadas a fost atât de impresionat, încât i-a făcut pe loc o ofertă de nerefuzat. Avea să o întreţină și să-i plătească taxele școlare până când va termina facultatea, cu condiţia ca ea să părăsească locul acela și să nu se mai prostitueze niciodată.

Sofyia era sceptică, dar până la urmă nu avea nimic de pierdut dacă se încredea în acel străin. Hadas a pus-o să semneze un contract, scris pe loc pe o foaie de hârtie, prin care se obliga să se ţină de școală, să facă un test pentru HIV și să se ţină departe de prostituţie. A doua zi dimineaţă a dus-o în cea mai apropiată metropolă, unde a lăsat-o cu 300 de dolari (o mică avere pentru standardele locale) și cu promisiunea că îi va trimite bani lunar.

„Am plecat fără să știu ce o să se întâmple cu ea. Nu știam dacă mă va suna sau ce va face cu banii pe care i-a primit”, spune Hadas, care deși nu avea cum să verifice dacă fata se ţine de școală sau nu, îi trimitea lunar 100 de dolari într-un cont pe care și-l făcuse, doar pentru că avea încredere în bunătatea oamenilor.

Comunicarea dintre cei doi era cel mult sporadică. În continuare, ea nu știa prea multă engleză și nu avea acces la internet, dar, când și când, îi trimitea un mesaj scurt în care îi spunea că este bine. După aproape 10 ani, timp în care toată lumea se întreba de ce îi ia atât de mult să termine studiile, Hadas a primit un e-mail în care era invitat la ceremonia de absolvire a studenţilor de la Facultatea de Farmacie.

Odată ajuns în Etiopia, a avut parte de încă o surpriză. Sofyia avea un copil de trei ani, acesta fiind motivul pentru care studiile au fost amânate o perioadă. Refuzase de două ori să se căsătorească cu tatăl copilului, pentru că îi era frică ca nu cumva Hadas să creadă că încalcă astfel regulile contractului. În schimb, el era bucuros că Sofyia găsise o persoană care să o iubească și să aibă grijă de ea, iar acum spune: „Credeam că o să termin după absolvire, dar acum, că face parte din viaţa mea, nu pot să mă opresc și să nu mai am grijă de ea.”

Povestea Sofyiei este specială atât prin unicitatea evenimentelor în sine, cât și prin faptul că foarte puţine femei din Etiopia reușesc să își schimbe viaţa, odată ajunse sau chiar născute în sclavagismul sexual.

În Etiopia, ca în majoritatea ţărilor de pe continentul african, prostituţia este legală. Conform codului penal, în ţară sunt ilegale doar bordelurile sau alte forme organizate prin care o persoană poate să profite de pe urma prostituării altor persoane, dar legea este mai mereu trecută cu vederea.

Addis Ababa, orașul lângă care lucra și Sofyia este cunocut în Etiopia pentru turismul sexual. Conform investigaţiilor diverșilor jurnaliști, există trei mari motive pentru care femeile decid să ia această cale. Multe dintre ele sunt sărace, iar prostituaţia le oferă o sursă sigură de venit. A doua categorie este formată din femeile care se nasc în case de prostituţie și care înţeleg că asta înseamnă o viaţă normală. A treia categorie, scrie africanfeminism.com este o consecinţă a sistemului capitalist, în care femeile se prostituează pentru a avea haine cu paiete, pantofi cu toc, telefoane mobile etc.