Nomofobia (fobia „no more phone”) semnalează dependenţa de gadget

275

Alterarea calităţii somnului, durerile de spate și de gât sau dependenţa sunt doar câteva dintre pericolele la care ne expunem zi de zi prin folosirea gadgeturilor precum smartphone-uri sau tablete.

Cercetătorii de la Mayo Clinic atrag atenţia asupra faptului că tabletele și smartphone-urile pot deregla ciclurile de somn. Lumina emisă de aceste dispozitive interferează cu hormonul denumit melatonină, care joacă un rol important în reglarea ciclului de somn și trezire. Mai mult, studiile arată că și dormitul în apropierea telefoanelor mobile sau a tabletelor poate altera calitatea somnului, subliniază Huffington Post. Cu toate acestea, un raport efectuat de HuffPost și You Gov arată că aproximativ 63% dintre tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani își împart patul cu un astfel de gadget.

De asemenea, dispozitivele mobile ar putea fi motivul pentru care te confrunţi cu dureri de spate și de gât. Un studiu efectuat de furnizorul de servicii medicale Simplyhealthy a arătat că circa 84% dintre tinerii britanici cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani suferă de astfel de dureri, informează Medical Daily. Experţii suspectează că motivul din spatele acestor dureri ar fi poziţia incomodă în care persoanele stau atunci când folosesc gadgeturile mobile.

Totodată, 7 din 10 utilizatori de telefoane mobile se confruntă cu falsa impresie că gadgetul lor vibrează sau că aud soneria acestuia, chiar și atunci când nu este cazul, notează NY Mag.

Nu în ultimul rând, utilizarea gadgeturilor poate conduce la dependenţă și la dezvoltarea „nomofobiei” sau „no-mobile-phone phobia” (fobia de a te separa de telefonul mobil). Persoanele care suferă de acest sindrom pot trece prin stări de anxietate din cauza separării de gadget. Unii dintre aceștia pot avea simptome precum greaţa, tremuratul și transpiraţia abundentă. Cercetările arată că aproximativ 66% dintre oameni sunt afectaţi de această fobie, precizează NY Mag.