O nouă aplicaţie măsoară dependenţa de smartphone

611

Universitatea de la Bonn a creat o nouă aplicaţie pentru Android, care monitorizează utilizarea smartphone-ului, pentru a determina dacă persoana în cauză a devenit dependentă de acesta.

Numeroşi specialişti au ajuns la concluzia că noile tehnologii creează dependenţă, deoarece sunt psihoactive, stimulează senzaţiile plăcute şi oferă o anumită satisfacţie. Smartphone-urile fac parte deja din viaţa oamenilor, deoarece sunt folosite pentru apeluri telefonice, pentru a asculta muzică și utilizate drept sisteme GPS sau aparate de fotografiat.

Un studiu efectuat pe 1.600 de manageri şi profesionişti a arătat că 70% dintre aceştia îşi verificau telefonul în termen de o oră de la trezire, 56% îşi verificau telefonul în ora dinaintea culcării, 48% îl verificau în weekend, 51% îl foloseau în timpul vacanţelor, iar 44% au declarat că experimentează o senzaţie de anxietate dacă îşi pierd telefonul sau sunt obligaţi să nu-l folosească timp de o săptămână. Potrivit unui alt sondaj, al companiei Flurry, s-a constatat că în medie, o persoană care are un smartphone, îl foloseşte timp de aproximativ două ore şi 38 de minute pe zi, notează cnet.com.au.

Recent, o echipă de psihologi şi experţi în calculatoare de la Universitatea din Bonn, Germania, a studiat comportamentul în ceea ce priveşte smartphone-urile a 50 de studenţi timp de şase săptămâni. După această perioadă, au constatat că un sfert dintre studenţi foloseau smartphone-ul timp de mai bine de 2 ore pe zi şi îl verificau, în medie, de 80 de ori pe zi (la fiecare 12 minute). Participanţii la studiu îl foloseau în general, pentru mesagerie, reţelele sociale şi pentru a se juca.

Ei au dorit să meargă mai departe şi au dezvoltat un sistem prin care utilizatorii să creeze propriile statistici: au creat o aplicaţie pentru Android, numită Menthal, care monitorizează folosirea smartphone-ului. Menthal poate furniza informaţii despre cât timp petrece utilizatorul cu telefonul sau ce aplicaţii foloseşte cel mai mult. Aceste date (anonime) sunt colectate în fiecare zi de către echipa de experţi.

Alt aspect al aplicaţiei Menthal este că aceasta poate măsura evoluţia sau gravitatea depresiei, spre exemplu. Pe baza unor criterii, ei vor putea stabili dacă persoana respectivă se simte bine, veselă, bine dispusă sau dacă suferă de depresie (cercetătorii care au creat aplicaţia susţin că cei care petrec mult timp trimiţând mesaje sau pe Facebook, vorbind cu prietenii, sunt cei care se simt bine şi sunt bucuroşi, în timp ce aceia care nu mai fac aceste lucruri sunt aceia care suferă de depresie într-o oarecare măsură).

De asemenea, cercetătorii au observat că există câteva indicii care semnalează o posibilă dependenţă de telefon: „nevoia" de a răspunde imediat la telefon, mesaje sau email-uri (lucru care produce stres), impresia constantă că telefonul sună sau vibrează, curiozitatea de a vedea ce fac ceilalţi (conectarea la reţelele sociale), lipsa de atenţie faţă de cei din jur, senzaţia de anxietate atunci când nu se poate verifica telefonul şi rezultate slabe la locul de muncă sau la şcoală.

Folosirea compulsivă a smartphone-urilor afectează toate aspectele vieţii. Dependenţa faţă de telefon poate fi minoră, spre exemplu, atunci când ignorăm un prieten cu care ne aflăm într-un restaurant sau majoră, atunci când evităm conversaţiile cu cei din jurul nostru pentru a verifica smartphone-ul. În repetate rânduri, experţii au subliniat faptul că dependenţa de telefoanele mobile inteligente provoacă un stres continuu şi încărcătură psihologică mare.

Experţii în acest domeniu oferă câteva sfaturi pentru a controla dependenţa de telefoane: conştientizarea şi evaluarea situaţiilor şi emoţiilor care stârnesc dorinţa de a folosi telefonul (dacă este vorba de singurătate, anxietate sau plictiseală se pot realiza alte activităţi, precum cititul, în loc de folosirea smartphone-ului), stăpânirea de sine, prin înţelegerea faptului că nu este absolut necesar să răspundem întotdeauna la telefon sau la email-uri şi autodisclipinarea, prin conştientizarea faptului că nu este recomandată sau politicoasă folosirea telefonului în anumite situaţii.