America trece printr-o nouă depresiune religioasă

124

Nivelul de religiozitate din Statele Unite trece prin ceea ce unii ar putea numi „Marea Depresiune", apreciază prof. Tobin Grant, editor asociat la Journal for the Scientific Study of Religion, pentru Religion News Service. Declinul înregistrat anterior pălește prin comparaţie, spune el. Fiindcă, în ultimii 15 ani, scăderea nivelului de religiozitate a fost la o cotă dublă faţă de declinul întregistrat în anii '60 și '70.

Grant a ajuns la aceste concluzii analizând un studiu computerizat care a efectuat o medie a 400 de sondaje privind religiozitatea americanilor, din ultimii 60 de ani. Sondajul final combină informaţii despre participarea la serviciile divine, numărul de membri ai bisericilor, rugăciune și sentimente faţă de religie.

Potrivit graficului rezultat, în perioada de după război, anii '50 au înregistrat o creștere explozivă a aderenţei religioase. „O a treia mare trezire", nota Grant. Apoi au avut loc schimbările societale din anii '60 și '70, iar religiozitatea a început să scadă. Declinul prezent este însă mult mai acut decât acela de acum 50-60 de ani. Oamenii merg tot mai rar la biserică, se roagă mai puţin, numărul celor care spun că religia este importantă pentru viaţa lor scade și tot mai mulţi oameni declară că nu au nicio religie.

Comentând pe marginea unui sondaj mai vechi (mai 2013), care arăta că religia își pierde influenţa în viaţa americanilor, Frank Newport, redactor-șef Gallup, spunea că „e posibil (ca religia să piardă teren, n.r.) însă americanilor nu le place asta. E limpede că foarte mulţi americani nu cred că lucrurile ar trebui să fie așa." Statisticile pe care Newport se bazează arată că în timp 77% spun că religia își pierde influenţa în Statele Unite, nu mai puţin de 75% cred că ţara ar funcţiona mult mai bine dacă locuitorii ei ar fi mai religioși.

În 2012, același Newport prevedea o evoluţie pozitivă a religiozităţii în America, în următorii 20 de ani. Teza lui, devenită carte, este că „Dumnezeu este viu şi bine" și că „Viitorul religiei în America" se bazează pe evoluţia a doi factori demografici: dublarea numărului de americani cu vârsta de peste 65 de ani și migraţia americanilor din statele mai puţin religioase în cele religioase.

Alte sondaje arată că Statele Unite se confruntă cu o tendinţă de renunţare a credincioşilor la instituţiile religioase tradiţionale, precum Biserica Catolică şi confesiunile protestante. Acestea se văd nevoite să închidă seminarii teologice şi să vândă unele terenuri pe care confesiunile au avut biserici, ce sunt acum goale.

În schimb, credincioşii se îndreaptă spre grupurile religioase penticostale şi evanghelice. Acestea se extind repede, tendinţă evidenţiată şi de statisticile care denotă creşteri semnificative în rândul membrilor noi. De altfel, creşterea este evidentă în mod special în cele mai religioase patru state americane: Vermont, New Hampshire, Maine şi Massachusetts.

În corelaţie cu acest peisaj religios, liderii politici iau măsuri sociale care interferează uneori puternic cu fondul religios conservator al americanilor. Dezbaterile privin drepturile homosexualilor, legalizarea avortului și corectitudinea politică sunt doar trei dintre domeniile în care religia are un cuvânt practic de spus.