Sistemul de apărare american: un Pearl Harbor cibernetic

54

Kaigham J. Gabriel, directorul Agenţiei de Apărare pentru Proiecte Avansate de Cercetare din Statele Unite ale Americii a declarat în Senatul american că sistemul cibernetic de apărare a ţării este „surprinzător de vulnerabil".

Kaigham  J. Gabriel, directorul Agenţiei de Apărare pentru Proiecte Avansate de Cercetare din Statele Unite ale Americii a declarat în Senatul american că sistemul cibernetic de apărare a ţării este „surprinzător de vulnerabil".

Gabriel a mai adăugat că vulnerabilitatea la care face referire nu se referă la o vulnerabilitate fizică, ci la una faţă de atacurile cibernetice care poate fi la fel de periculoasă, relatează TG Daily.

 

Toate sistemele americane, începând cu reţeaua electrică, cea de gaze şi de transport şi terminând cu fabricile chimice şi nucleare, sunt sisteme SCADA (supervisory control and data acquisition)

„6,75 trilioane de euro sunt transferate pe internet. Sistemele SCADA – care sunt conectate la internet pentru o utilizare facilă  – furnizează energie sistemelor financiare", a declarat Tony Shaffer, expert în apărarea cibernetică, citat de CBN.

Problema cea mai mare a Departamentului de Apărare american este faptul că cele mai multe dintre aceste sisteme sunt controlate de civili, care nu securizează sistemul împotriva hackerilor. Hackerii pot ataca aceste sisteme cu viruşi şi comenzi false care pot cauza închiderea, stricarea sau explozia instalaţiilor informatice şi, în cel mai rău caz, detonarea de bombe sau lansarea de proiectile.

F.B.I a dezvăluit la o conferinţă în noiembrie anul trecut că 3 asemenea atacuri informatice au avut loc în 3 oraşe din Statele Unite. Reprezentanţii F.B.I şi-au exprimat îngrijorarea că Departamentul de Apărare nu este suficient de pregătit pentru a purta un război cibernetic, în situaţia în care hackerii au la dispoziţie 440 de milioane de computere nesecurizate.

Atacul de la Pearl Harbor (cu care este asociat sistemul de apărare american)a fost un atac militar, dat prin surprindere, din partea marinei imperiale japoneze împotriva bazei navale de la Pearl Harbor, Hawaii, în dimineaţa zilei de duminică, 7 decembrie, 1941. Ca rezultat, Statele Unite ale Americii au intrat în Al Doilea Război Mondial.