Site-urile, trase la răspundere pentru comentariile utilizatorilor

58

O decizie luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui proces din Estonia creează un precedent prin care site-urile pot fi trase la răspundere pentru comentariile pe care le fac utilizatorii.

Cazul a fost intentat în 2006 la o curte de justiţie din Estonia, de către o companie de transport naval, împotriva site-ului delfi.ee, pentru unele dintre comentariile care au apărut intr-un articol despre modificarea unor rute de transport naval, care ar fi distrus gheaţa unde urmau să se deschidă drumuri care să lege ţărmul de unele insule. Considerau că 20 dintre comentarii erau ofensatoare și au cerut daune de 32.000 de euro, conform Estonian Public Broadcasting.

Site-ul a șters comentariile, dar a refuzat să plătească suma de bani. Judecătorii au considerat că site-ul nu poate fi considerat publisher-ul comentariilor și nu poate fi tras la răspundere. Decizia a fost contestată la Curtea Supremă din Estonia, care a decis că din cauza faptului că site-ul putea să modereze comentariile înainte de publicare, în timp ce utilizatorii nu le puteau edita sau șterge, acesta poate fi considerat drept publisher pentru ele.

Mai departe, delfi.ee a dus procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a dat dreptate Curţii Supreme, motivând că „site-ul delfi.ee era unul de interes public şi a fost echidistant, dar că administratorii publicaţiei online puteau să prevadă faptul că acest articol va genera un număr mare de comentarii şi un număr consistent de comentarii negative care ar putea prejudicia imaginea companiei de transport naval", citează Gândul.

Tot pentru Gândul, judecătorul Claudiu Drăguşin a explicat că în România, Codul Civil permitea și până acum deschiderea unor astfel de procese, dar că „nu erau confirmate încă de o autoritate precum CEDO".