Oficial ONU impresionat până la lacrimi de efectele încălzirii globale asupra generaţiilor viitoare

21

Christiana Figueres, secretar executiv al Convenţiei Cadru a ONU privind Schimbările Climatice, a plâns în timp ce vorbea despre impactul major al încălzirii globale asupra generaţiilor următoare, în cadrul unei conferinţe desfășurate la Londra, scrie BBC.

„Simt că e atât de nedrept și imoral ceea ce facem pentru generaţiile viitoare, noi îi condamnăm înainte de a se fi născut", a declarat Christiana Figueres. Aceasta s-a arătat nemulţumită de ritmul lent și sinuos al negocierilor privind noul acord global convenit în 2011 la Durban, pentru adoptarea unei legi universale pentru reducerea efectelor încălzirii globale. Acordul ar trebui semnat până în 2015 și să intre în vigoare din anul 2020.

„Avem de ales în această privinţă, aceasta e ideea, avem de ales. Dacă ar fi fost inevitabil, atunci așa să fie, dar avem posibilitatea de a schimba viitorul pe care îl vom dărui copiilor noștri", adaugă Figueres.

Reprezentantul ONU speră ca acordul pentru legea universală privind încălzirea globală să fie semnat în cadrul întâlnirii de la Paris, din 2015. De aceea, consideră că este necesar ca în cadrul întâlnirii părţilor, programată anul viitor în Peru, să fie redactat un proiect de text al înţelegerii și astfel să fie evitat un eșec similar cu cel petrecut în cadrul summitului ONU de la Copenhaga, din 2009. „Nu vom mai repeta experienţa de la Copenhaga – liderii lumii nu vor fi aduși în ultimul moment pentru a face faţă unui text de 300 de pagini care e imposibil de digerat", declară Figueres.