Tânăr inventator român face furori în Asia

1418

Este pentru prima dată când un inventator român a fost invitat să participe la o întâlnire cu uşile închise a gigantului în comunicare WPP Group, unde a avut ocazia şi îşi arate invenţiile.

Tânărul Raul Oaida, din Deva, a ajuns pe primele pagini ale presei străine după ce a reuşit să instaleze un motor cu reacţie pe bicicleta personală. Atunci, Daily Mail nota că „inventatorul român din Transilvania pare să îi calce pe urme lui Henri Coandă, un celebru inventator de origine română". Înainte de asta, Raul a a trimis în spaţiu, din Germania, o navetă din piese Lego. Inventatorul român are 19 ani şi abia a terminat liceul.

Cea mai recentă reuşită a sa a fost posibilitatea de a-şi prezenta invenţiile în faţa a 360 de investitori şi cei mai importanţi jucători de pe piaţa mondială de publicitate. Evenimentul ce s-a desfăşurat cu uşile închise a avut loc pe insula Phuket, din Tailanda. Întâlnirea i-a făcut cunoscute invenţiile pe trei continente. Raul a fost sponsorizat de australianul Steve Sammartino, director de planificare şi integrare la filiala din Melbourne a Grey Global Group, parte a WPP.

„Steve participă de 4 ani la întâlnirile WPP, iar anul acesta, în Thailanda, şi-a propus să vorbească despre invenţiile mele şi despre proiectele noastre viitoare. Mi-a făcut o prezentare intitulată 'Un străin din România' (străin – mai degrabă, cu sensul de 'necunoscut') şi a plănuit ca, la final, să le poată spune tuturor că românul despre care a vorbit este chiar acolo, în faţa lor," spune Raul.

De fapt, după demonstraţii, bicicleta sa pe care a testat motorul cu reacţie a rămas în Thailanda, la o tânără care acum circulă cu ea prin oraş.

„Ar fi costat 1.100 de dolari s-o aduc înapoi, în România. N-avea niciun sens. Cu 200 de dolari pot cumpăra alta. Am văzut o tânără la recepţie şi am întrebat-o dacă nu-i trebuie o bicicletă. Îi trebuia, pentru că mergea zilnic un ceas pe jos până la serviciu. O chema Judy, era originară din Mauritius şi vorbea patru limbi. Nu-i ajungeau banii nici măcar să circule cu tuc-tuc-ul," povesteşte Raul pentru Ziarul Hunedoreanul.