Sfârșitul „politicii copilului unic” în China?

35

Actuala restructurare guvernamentală din China ar putea însemna începutul sfârșitului „politicii copilului unic", apreciază analiști The Economist. În prezent, familiile sunt obligate să nu aibă mai mult de un singur copil.

Actuala restructurare guvernamentală din China ar putea însemna începutul sfârșitului „politicii copilului unic”, apreciază analiști The Economist. În prezent, familiile sunt obligate să nu aibă mai mult de un singur copil.

Funcţionarii responsabili cu impunerea politicii copilului unic (PCU) au fost printre cei mai detestaţi angajaţi din China în ultimele trei decenii. Aceștia își vor pierde mult din putere o dată cu restructurarea guvernamentală ce se desfășoară în prezent în China. Între schimbările preconizate se numără și fuzionarea dintre actualul Minister al Sănătăţii şi Comisia Naţională a Populaţiei şi Planificării Familiale, pentru a crea noua „Comisie Naţională de sănătate şi planificare familială”.

Oficialii au afirmat că această fuzionare nu înseamnă automat desfiinţarea PCU. Cu toate acestea, presiunea opiniei publice împotriva acestei politici e în continuă creștere. Chinezii nu văd cu ochi buni serviciile de planificare familială. Aceasta fiindcă ele pun în aplicare PCU – impusă în 1979 și responsabilă de numeroase drame care au stârnit mânia chinezilor (sterilizări în masă sau impunerea de avorturi în ultimul trimestru de sarcină).

În plus, această politică este din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării deoarece ţara este ameninţată de problema îmbătrânirii populaţiei. Întrucât PCU a fost impusă în urmă cu trei decenii, numărul copiilor născuţi în fiecare familie a scăzut sub limita de înlocuire de 2,1 copii (cel puţin doi copii care să înlocuiască cei doi părinţi). Aproximativ 250 de milioane de chinezi nu s-au născut din cauza aplicării acestei politici, vidul generaţional transformând China într-o societate îmbătrânită. Până în 2050, preconizările sunt că una din trei persoane va avea peste 60 de ani. Forţa de muncă este deja în scădere, conducând la declinul economic al Chinei.

Cu toate acestea, liderii politici se tem că o asemenea reformă ar rezulta într-o creștere bruscă și necontrolată a populaţiei. Zuo Xuejin, președintele Academiei de Știinţe Sociale din Shanghai afirmă, în schimb, că nu mai e nevoie de această politică și că guvernul ar trebui să permită cuplurilor să aibă doi copii. Totuși, profesorul recunoaște că o asemenea perspectivă ar putea părea prea radicală pentru liderii chinezi, care consideră că permit deja suficiente excepţii în cazul părinţilor care au fost singurul copil în propriile familii, sau în zonele rurale unde primul copil născut a fost fată sau în cazul minorităţilor etnice.

Măsura privind înfiinţarea Comisiei Naţionale de Sănătate şi Planificare Familială se înscrie într-o amplă restructurare a instituţiilor de stat ale Chinei, menită să le crească eficienţa, şi care a fost decisă la reuniunea plenară a parlamentului, în curs de desfăşurare la Beijing.