Tehnologia viitorului ne-ar putea aduce electrocasnice care vorbesc

525

Suntem mai mult decât obișnuiţi cu aparatele de uz casnic ce ne populează locuinţa și servesc nevoilor personale de zi cu zi. Complexitatea acestor obiecte nu mai este de mult o noutate, iar sfera lor largă de aplicabilitate a devenit un lucru comun. Cum ar fi însă dacă am putea vorbi cu aparatura de care ne folosim frecvent, iar aceasta ar fi capabilă să ne și răspundă?

Încercând să exploreze ipoteza de mai sus, cercetătorii în inginerie robotică de la Penn State, SUA, au analizat într-un experiment recent posibilitatea investirii unor obiecte de uz casnic cu o serie de abilităţi rudimentare de interacţiune socială.

Sub pretextul unui test de evaluare a gândirii pe parcursul unui joc online, dr. S. Shyam Sundar și colegii săi au implicat un numar de 63 de absolvenţi universitari într-un studiu inedit.

Într-un moment cheie al experimentului, prezentatorul a strănutat, gestul său fiind urmat de replica "Sănatate, poftim un serveţel!" venită, pe rând, din partea unui asistent uman, a unui robot umanoid și a unei simple cutii de serveţele (folosită ca mostră pentru categoria generală a obiectelor inteligente).

Analiza reacţiilor participanţilor a arătat că aceștia au fost mult mai încântaţi și mai plăcut surprinși de "comportamentul" cutiei de serveţele, care a primit, la variabilele prietenie, sociabilitate și inteligenţă, același scor cu asistentul uman, iar în raport cu robotul umanoid a fost superior evaluat.

Această tendinţă s-a regăsit mai ales în rândul subiecţilor cu un nivel înalt al inteligenţei parasociale, adică a acelor persoane care pot fi într-o relaţie socială cu o entitate intermediată, ca și când aceasta ar fi reală, spre exemplu a oamenilor care se atașează cu ușurinţă de personajele TV. Aceștia, au concluzionat cercetătorii, sunt mai predispuși la a dovedi o reacţie pozitivă faţă de obiectele inteligente.

Aceiași cercetători sunt de parere că, pe viitor, astfel de obiecte pot juca un rol foarte important în viata celor deschiși la idee, putând fi concretizate într-o aparatură electronică și electrocasnică foarte evoluată, precum frigiderele capabile să informeze via Twitter când se termină proviziile sau locuinţele inteligente în care aparatele electrocasnice comunică între ele pentru a menţine totul în ordine.

Deși nu este foarte aproape de a forma o realitatate palpabilă în viitorul apropiat, această viziune avangardistă a utilităţii obiectelor electrocasnice poate servi unor scopuri multiple, având inclusiv rolul de a răspunde nevoii de companie a unei populaţii care se confruntă tot mai mult cu singurătatea și îmbătrânirea, susţin specialiștii.