Tehnologii salvatoare pentru zile apocaliptice

121

Atunci când lovește o calamitate naturală, supravieţuirea se reduce la împlinirea unor nevoi de bază. Accesul la apă curată, adăpost, foc, face diferenţa între viaţă și moarte în zilele sau săptămânile după un cutremur, tsunami, inundaţie sau tornadă. Pentru aceste zile se inventează din ce în ce mai multe tehnologii care să asigure supravieţuirea oamenilor.

Pe măsură ce meteorologii avertizează că încălzirea globală înseamnă înmulţirea fenomenelor meteo extreme, inginerii și designerii își concentrează atenţia pe moduri în care pot ajuta la diminuarea impactului negativ al acestor fenomene. Munca lor a dat naștere la tot felul de sisteme care să ajute oamenii să se descurce în situaţii grele, sau care să ajute echipajele de salvare să fie mai eficiente.

Mikal Hallstrup, președintele juriului INDEX:Award spune că astăzi este nevoie de idei care să producă o adevărată schimbare. „Nu dăm un premiu pentru scaune de designer și cești de ceai albe. Lumea nu are nevoie de și mai multe lucruri, nu ne interesează un design foarte bun care nu rezolvă problema potrivită", a explicat el pentru CNN.

Tsunamiul din 2004 în Oceanul Indian a fost unul dintre cele mai catastrofice evenimente din ultimii ani. El a dus la investirea în sisteme de avertizare și în dezvoltarea unor tehnologii care să asigure supravieţuirea celor care se află în calea unui val de apă. Dintre acestea sunt nominalizate în acest an pentru un premiu INDEX. Una dintre acestea este o bucată de mobilă portocalie, în formă de floare, care se transformă într-o plută. Opt segmente gonflabile separate o ţin la suprafaţă, și mai multe dintre le pot fi distruse fără să afecteze pluta.

Arca lui Noe în miniatură ocupă puţin mai mult spaţiu decât „Salvatorul portocaliu" și este realizată pentru „familia japoneză de rând". Deși este denumită după Arca lui Noe, nu este vorba de o barcă, ci de o bilă galbenă care poate ţine patru adulţi. Odată închisă, bila nu permite intrarea apei și este destul de rezistentă pentru a nu fi distrusă de rămășiţele din apă. Arca este deja în producţie și se vinde cu aproximativ 5.500 de dolari.

Dezastrele naturale întrerup de multe ori utilităţile, gazul, electricitatea și apa, forţând oamenii să găsească soluţii alternative, chiar și pentru luni de zile. Apa bună de băut este deseori nevoia cea mai urgentă și două nominalizări INDEX sunt exact pentru asta. Pistolul „Moise" este făcut să creeze găuri în cele mai dure materiale și ţevi pentru a obţine apă. A doua nominalizare vine pentru Eliodomestico, un mecanism care transformă apa de mare în apă potabilă. Realizat pentru zonele de climat cald, mecanismul funcţionează pe energie solară. Designerul italian a construit prototipul care poate da până la 5 litri de apă pe zi, în condiţiile de test.

Tot cu energie solară funcţionează și lampa NOMAD, care are 12 becuri LED ce oferă lumină echivalentă cu puterea unui bec de 40 waţi. La putere maximă, o încărcare de șase ore oferă lumină pentru șase ore, dar aceasta poate fi diminuată pentru a prelungi viaţa bateriei, la 15% putere, o singură încărcare poate oferi 35 de ore de lumină slabă.