Siria: războiul și veștile de război (vezi care e poziţia României)

481

Vicepreședintele american Joe Biden a declarat luni că „nu încape îndoială" că guvernul Siriei a folosit arme chimice, și din acest motiv trebuie tras la răspundere. Oficialii americani s-au declarat gata să lanseze o ofensivă militară la ordinul președintelui Barack Obama, iar aliaţii SUA s-au arătat și ei pregătiţi pentru acţiune. Guvernul Sirian continuă să nege utilizarea de arsenal chimic.

Vicepreședintele american Joe Biden a declarat luni că „nu încape îndoială" că guvernul Siriei a folosit arme chimice și din acest motiv trebuie tras la răspundere. Oficialii americani s-au declarat gata să lanseze o ofensivă militară la ordinul președintelui Barack Obama, iar aliaţii SUA s-au arătat și ei pregătiţi pentru acţiune. Guvernul Sirian continuă să nege utilizarea de arsenal chimic.

Potrivit opoziţiei siriene, atacurile chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Ghouta de Est, o suburbie a Damascului, la 21 august. Statele Unite vor emite propriul raport investigativ asupra incidentului de acolo.

Până atunci însă, și purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că ar fi „naiv" de crezut că oricine altcineva ar putea fi responsabil pentru atacuri – în condiţiile în care regimul sirian și-a păstrat controlul asupra arsenalului chimic al ţării – și ar fi folosit exact tipul de rachetă care a fost implicat în atacurile de miercuri.

Pe fondul unor astfel de declaraţii de sprijin, opoziţia siriană se arată optimistă în privinţa realizării intereselor sale. „Se vorbeşte despre o intervenţie internaţională iminentă împotriva regimului. Este o problemă de zile, nu de săptămâni", a declarat Ahmad Ramadan, membru al Comitetului politic din cadrul Coaliţiei opoziţiei cu sediul în Turcia.

Carney a insistat însă că o intervenţie în Siria nu ar avea drept scop „schimbarea regimului", ci că orice campanie militară ar avea un scop restrâns la atacarea siturilor militare, și nu a soldaţilor la sol.

„Orice acţiune pe care o vom întreprinde sau pe care alţii o vor efectua va fi necesar să fie legală, proporţională", a declarat marţi și premierul britanic David Cameron pentru BBC. „E necesar ca aceasta să fie în mod specific menită să descurajeze utilizarea de armament chimic şi să reducă capacităţile de utilizare" a acestor arme, a adăugat el. „Nu este vorba despre o intervenţie într-un război în Orientul Mijlociu (…). Este vorba despre utilizarea armelor chimice şi despre necesitatea descurajării utilizării lor", a insistat premierul britanic.

Retorica președintelui Franţei, în schimb, are o nuanţă diferită. Liderul François Hollande a declarat marţi că Franţa este „pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă să gazeze (persoane) nevinovate" în Siria, unde „războiul civil (…) ameninţă în prezent pacea în lume". Președintele a continuat spunând că „lumea este cuprinsă de groază după confirmarea utilizării de arme chimice în Siria. Totul te conduce să crezi că regimul este cel care a comis acest act abject, care îl condamnă definitiv în ochii lumii", a afirmat Hollande, într-o declaraţie de politică externă, la Paris.

Aliaţii Siriei spun că o intervenţie militară „nu va fi deloc în interesul celor care incită la violenţă". Generalul Hossein Dehgan, ministrul iranian al Apărării, e de părere că „experienţa atacurilor şi prezenţa militară în Irak şi în Afganistan vor împiedica Statele Unite să comită altă eroare şi să ajungă în altă situaţie din care se iese dificil".

„Occidentul se comportă cu lumea musulmană ca o maimuţă cu o grenadă", a scris vicepremierul rus Dmitri Rogozin, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, conducătorul complexului militaro-industrial. Rusia, o mare putere aliată a regimului lui Bashar al-Assad a avertizat deja marţi că o intervenţie militară ar avea consecinţe „catastrofale" pentru ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Poziţia României în privinţa situaţiei din Siria este una de sprijinire a aliaţilor NATO. „Sigur că vedem declaraţii legate de un stat sau altul, de întâmplări pe teritoriul unui stat sau altul, abordări mai mult sau mai puţin îndreptate spre abordări militare", a declarat președintele Traian Băsescu, într-o declaraţie pentru presă. „Dar pentru România esenţa este, în opinia mea, consecvenţă şi prudenţă. Sigur, prudenţa noastră are o limită, şi anume aceea în care dacă ni s-ar cere să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve", a mai afirmat liderul de stat.