Când devine munca dăunătoare sănătăţii?

294

Persoanele care lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână prezintă un risc mai mare decât ceilalţi de a-şi pune în pericol sănătatea fizică şi psihică, au descoperit cercetătorii americani, citaţi de Business News Daily.

În cadrul cercetării, indivizii care depăşeau 50 de ore de lucru săptămânal au fost definiţi ca fiind workaholici. Ei au înregistrat un nivel mult mai scăzut în ceea ce priveşte sănătatea fizică, prin măsurarea numărului de mese peste care au sărit, dar şi un nivel scăzut al sănătăţii psihice, evaluat prin gradul de stres semnalat, notează cercetătoarea Sarah Asebedo, student doctorand la Universitatea de Stat Kansas.

Echipa de cercetare a studiat şi problema angajaţilor care aleg să lucreze ore suplimentare, folosind Teoria Alocării Timpului, enunţată de Gary Becker, conform căreia, „cu cât câştigi mai mulţi bani, cu atât ai tendinţa de a lucra mai mult", explică Asebedo. Astfel, timpul capătă un preţ, la fel ca bunurile de pe piaţă. Astfel, persoanele workaholice au tendinţa de a crede că timpul alocat altor activităţi decât cele legate de serviciu i-ar putea costa mai mult. Din această cauză, ei continuă să muncească, chiar dacă sunt conştienţi că şi-ar putea pune în pericol sănătatea, punctează cercetătoarea.

Munca în exces are o mulţime de consecinţe care se răsfrâng asupra întregii existenţe a persoanei, dar şi asupra companiei unde lucrează. Pe lângă problemele de sănătate fizică şi mentală, orele de muncă lucrate suplimentar ar putea afecta relaţiile sociale ale individului, atât cu prietenii, cât şi cu familia, ori cu partenerul de viaţă. Cei care aleg să lucreze suplimentar riscă să îşi dedice majoritatea timpului doar sarcinilor de serviciu, fără a mai avea astfel loc şi pentru alte activităţi plăcute sau benefice, precum mersul la biserică, implicarea în diverse asociaţii sau cluburi.

Nu în ultimul rând, din cauza oboselii care apare în urma timpului excesiv alocat muncii, angajaţii pot deveni mai puţin productivi şi pot lua chiar decizii riscante. Acest lucru poate dăuna prosperităţii companiei unde aceştia lucrează. De asemenea, persoanele care stau peste program sunt mult mai tentate să se implice în activităţi care le scad eficienţa la muncă, precum accesarea reţelelor sociale.

Cercetarea Workaholism and Well-Being va fi publicată în Financial Services Review.