Telefonul mobil – asistentul tău personal care ştie ce vrei, înainte să îi spui

34

O mulţime de companii, de la cele mai mici şi până la giganţii din industria tehnologică, lucrează pentru a crea şi a îmbunătăţi aplicaţii şi instrumente care să servească drept „asistenţi personali" şi care, prin intermediul căutărilor predictive, să anticipeze dorinţele utilizatorilor, chiar dacă aceştia nu le-au specificat, notează NY Times.

Astfel, nu mai este nevoie să îţi setezi telefonul să te anunţe în legătură cu o întâlnire importantă, de exemplu. Dispozitivul îţi va comunica singur că trebuie să ajungi la respectiva întâlnire şi chiar îţi va menţiona când este cazul să pleci pentru a nu întârzia. Acest lucru este posibil deoarece aplicaţiile folosesc o tehnologie dezvoltată recent de căutare web, prin care îţi pot scana mesajele e-mail, evenimentele consemnate în calendarul telefonului mobil, activitatea de pe reţelele sociale şi pot analiza diverse informaţii sau ştiri legate, de pildă, de starea traficului în perioada respectivă de timp şi pot detecta locul unde te afli prin intermediul GPS-ului.

Danny Sullivan, editor fondator la Search Engine Land, s-a declarat uimit de această nouă tehnologie, oferind ca exemplu aplicaţia Google Now pentru dispozitivul Google Glass, care după părerea sa a adus o revoluţionare a modului în care sunt efectuate căutările.

Google Now este disponibil şi pe unele telefoane cu sistem de operare Android şi din aprilie şi pentru iPhone.Şi alte servicii au integrat căutarea predictivă, ca de exemplu Cue, reQall, Donna, Tempo Al sau Evernote.

N. Rao Machiraju, cofondator şi director executiv la reQall susţine că această tehnologie „nu te aşteaptă pe tine să pui o întrebare, ci anticipează ceea ce ai nevoie şi care e cel mai bun moment pentru a oferi respectivul lucru", citează NY Times.

Cu toate că mulţi programatori visau de mult timp să construiască un astfel de sistem, iar utilizatorii au nevoie de o modalitate eficientă de a face faţă cantităţii imense de informaţie din zona digitală, există şi critici care consideră această nouă tehnologie ca fiind intruzivă, deoarece scanează „viaţa digitală" în căutare de informaţii personale ale userului. Însă în legătură cu latura „înfiorătoare" a căutării predictive, Andrea M. Matwyshyn, profesor asistent la Şcoala Wharton din cadrul Universităţii din Pennsylvania, unde studiază implicaţiile juridice ale tehnologiei, este de părere că „depinde pe cine întrebi". Pe de-o parte vor exista persoane care să găsească util acest serviciu, pe de altă parte, unii vor considera că nu li se potriveşte.