Un nou virus informatic, detectat în 8 ţări

115

Un nou virus informatic numit Duqu, pe care specialiştii îl compară cu virusul Stuxnet, cel utilizat în atacurile împotriva programului nuclear iranian, a fost detectat în 8 ţări, a anunţat societatea de securitate informatică Symantec.

Duqu a primit acest nume din partea laboratorului de cercetare care l-a descoperit în octombrie, deoarece generează fişiere cu extensia „DQ" şi împarte o bună parte din codul său sursă cu Stuxnet. El reprezintă o ameninţare „aproape similară", dar are un scop „complet diferit" decât Stuxnet.

Fiind un instrument de acces la distanţă, scopul său nu este de a sabota în mod direct un sistem de control industrial, ci mai degrabă de a colecta date de la entităţi precum producătorii de sisteme de control în industrie, pentru a lansa mai uşor atacuri împotriva unor terţi, explică Symantec.

„Ameninţarea Duqu ia amploare", a anunţat societatea de securitate informatică Symantec într-un comunicat, precizând că a reperat virusul în întreprinderi sau administraţii prezente în 8 ţări, şi anume Franţa, Olanda, Elveţia, Ucraina, India, Iran, Sudan şi Vietnam, informează Mediafax.

(Foto: Dreamstime)