SUA acuză China şi Rusia de spionaj şi furt

55

SUA au acuzat pentru prima dată, oficial, China şi Rusia, că ocupă poziţiile de top în rândul celor care fură informaţii tehnologice, economice şi militare. „Cele două ţări încearcă să îşi ridice economiile pe baza cercetării şi dezvoltării americane", a declarat Robert Bryant, directorul Biroului Naţional de Contraspionaj.

„Specialişti în securitate cibernetică şi companii din sectorul privat american au sesizat numeroase intruziuni în reţelele lor, intruziuni ce îşi au originea în China", se arată în raportul Biroului Naţional de Contraspionaj. Documentul precizează că analiştii nu au reuşit să identifice cu exactitate atacatorii însă, potrivit oficialului american, sursa atacurilor ar putea fi reprezentată de serviciile secrete guvernamentale, de corporaţii sau de persoane particulare, informează HotNews.

„Atacurile cibernetice împotriva Statelor Unite au atins un nivel intolerabil şi afectează securitatea naţională. Aliaţii din Europa şi Asia au obligaţia să confrunte Beijingul şi să îi ceară să oprească pirateria", a declarat Mike Rogers, preşedintele Comitetului de Informaţii Secrete, citează Reuters.

Raportul este şi mai detaliat în privinţa Rusiei, arătând că serviciile de informaţii ruse desfăşoară diverse activităţi prin care adună informaţii şi tehnologie de la firmele americane cu scopul de a-şi asigura dezvoltarea şi securitatea.

Potrivit raportului, spionajul cibernetic nu a vizat doar SUA. Se pare că există o serie de alte ţări care au fost spionate, însă numele acestora nu este menţionat în document. Raportul Biroului Naţional de Contraspionaj a fost făcut public în ideea că toate statele vor conştientiza gravitatea acestei probleme şi vor căuta soluţii.

(Foto: Dreamstime)