Un proiect high tech francez salvează vieţi după dezastre naturale

123

O echipă de ingineri aflată în sudul Franţei lucrează la un proiect ce urmăreşte implementarea unui sistem de urgenţă european, care să ofere date cât mai precise cu privire la daunele materiale şi umane cauzate de un dezastru natural.

Sistemul pentru Suport în Situaţii de Urgenţă este capabil să strângă o cantitate mare de date de la locul dezastrului şi să le prezinte coordonatorilor acţiunilor de salvare, cu scopul limitării pagubelor şi a numărului de victime. Sistemul este un instrument foarte eficient pentru cei care trebuie să ia decizii majore, sub presiune şi într-o perioadă scurtă de timp.

Toate elementele sistemului pot fi instalate într-o oră şi funcţionează autonom, având generatoare şi un sistem GPS încorporat. În plus, senzorii plasaţi în jurul zonei de dezastru pot măsura temperatura, presiunea atmosferică, viteza vântului, dar şi prezenţa unor gaze toxice, arată Euronews.

„Folosind camere cu infraroşu, putem detecta chiar şi de la înălţime punctele cu temperatură ridicată – pentru a găsi victimele izolate", a declarat Gideon Hassani, inginer şi coordonator al proiectului, pentru sursa citată.