Următorul super material: bambusul

316

Aflată printre plantele care cresc cel mai repede din lume şi având avantajul că poate fi recoltat anual şi este sustenabil după 4-5 ani, bambusul are aproape 1.500 de utilizări şi un potenţial uriaş de a deveni următorul super-material.

Principalul avantaj îl constituie ritmul uimitor de creştere, unele din cele peste 1.500 de specii putând creşte chiar 30 de centimetri pe zi. În plus, nu mai puţin de 10 tone de lemn de bambus se pot obţine de pe un singur hectar, specialiştii considerându-l o resursă importantă şi, mai ales, ecologică pentru industria mobilei.

Potenţialul ecologic este al doilea avantaj al cultivării bambusului. Astfel, creşterea rapidă a acestuia poate salva planeta de efectele schimbărilor climatice, întrucât planta absoarbe o cantitate mai mare de dioxid de carbon.

Un al treilea beneficiu este faptul că bambusul este materia primă pentru obţinerea unui număr foarte mare de produse. În afară de mobilier, din bambus se pot construi schele, foişoare şi chioşcuri sau chiar case realizate în întregime din bambus. Fibrele de bambus stau la baza unui material textil asemănător bumbacului, ce are proprietăţi antibacteriene şi dezodorizante.

Ultimul avantaj este cel legat de impactul social al cultivării bambusului. Investiţiile în culturile de bambus furnizează locuri de muncă pentru femeile şomere sau pentru bărbaţii care emigrau în ţări precum Costa Rica pentru a găsi un loc de muncă.

În prezent, China este cel mai mare producător de bambus din lume şi deserveşte o piaţă în continuă creştere. Piaţa internaţională de bambus are o valoare de 7,5 miliarde de euro, dar Organizaţia Internaţională a Bambusului preconizează că piaţa se va dubla în următorii 5 ani, relatează BBC.