Pachetele de ţigări neinscripţionate, o armă eficientă împotriva fumatului

110

În Australia, introducerea pachetelor neinscripţionate cu numele brandului s-a dovedit a fi extrem de eficientă pentru stârnirea interesului și încurajarea locuitorilor să renunţe la fumat, sugerează un studiu efectuat de cercetătorii de la Șoala de Sănătate Publică Sidney, publicat în Medical Journal of Australia.

În 2006, Australia a introdus pe piaţă pachetele de ţigări care conţineau avertismente grafice. Începând cu data de 1 octombrie 2012, în regiune a fost adoptată măsura de uniformizare a pachetelor de ţigări, prin introducerea unor ambalaje simple, de culoare măslinie.

Pentru a observa care a fost impactul celor două măsuri menite să descurajeze fumatul, experţii au analizat numărul apelurilor efecutate din New South Wales și Australian Capital Territory către linia naţională dedicată persoanelor care își doresc să se lase de fumat (Quitline), atât înainte, cât și după introducerea etichetării unice.

Rezultatele au arătat că numărul apelurilor efectuate la Quitline a crescut cu 78 de procente datorită introducerii pe piaţă a pachetelor de ţigări neinscripţionate. Dacă în săptămâna anterioară adoptării măsurii au fost înregistrate doar 363 de apeluri, numărul lor a atins recordul de 651 de apeluri la patru săptămâni de la introducerea noilor ambalaje.

În cazul introducerii pachetelor cu avertismente, recordul obţinut în ceea ce privește numărul de apeluri s-a ridicat la 1.653, scrie Reuters, atins la 12 săptămâni de la adoptarea măsurii. Cu toate acestea impactul în cazul măsurii de uniformizare a pachetelor s-a întins pe o perioadă mai lungă de timp, faţă de cea a inscripţionării lor cu mesaje de avertisment — 43 de săptămâni, faţă de doar 20.

„Rezultatele sugerează că legislaţia are un impact pozitiv de timpuriu (asupra fumătorilor) și astfel alte ţări s-ar putea simţi mai încrezătoare în introducerea unei legislaţii similare", a declarat coordonatoarea studiului, Jane Young.

Joanna Cohen, directorul Institutului pentru Controlul Global al Tutunului, este de părere că o astfel de măsură poate contribui semnificativ în diminuarea atractivităţii fumatului. „Pachetele simple și standardizate sunt menite să reducă farmecul pachetului și să prezinte avertismentul. Sperăm ca actualii fumători să renunţe pentru că sunt mult mai conștienţi de impactul asupra sănătăţii, iar mai puţini oameni se vor apuca de fumat", a declarat Cohen, care nu a participat la cercetare.

Un alt studiu a subliniat impactul introducerii ambalajului neinscripţionat asupra descurajării fumatului. Circa 81% dintre participanţii la studiu, care au fumat ţigări din pachete simple, au declarat că s-au gândit cel puţin o dată, în săptămâna anterioară, să renunţe la viciu. Aproape trei sferturi dintre aceștia au susţinut că ţigările astfel ambalate au devenit mai puţin atrăgătoare.

Anul trecut, Irlanda și-a expus dorinţa de a introduce ambalaje simple pentru produsele din tutun. Dacă va adopta măsura, Irlanda ar putea deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va comercializa pachete de ţigări neinscripţionate. Potrivit noilor reglementări UE, ţările au dreptul de a introduce această măsură la liberă alegere.

Jucătorii de pe piaţa tutunului sunt însă împotriva acestei măsuri. Atunci când Irlanda a anunţat dorinţa de introducere a pachetelor simple, două mari companii care produc ţigări s-au arătat îngrijorate atât de eventuala scădere a vânzărilor în cazul brandurilor profitabile, cât și de faptul că astfel ar putea fi încurajată dezvoltarea pieţei negre a tutunului. 

Foto: stockvault.net